Matematik

forkort brøker

09. november 2015 af Aleynaa - Niveau: A-niveau

1) 6a + 18b / 3x - 6y

Min metode:

2 * 3 =  6 og 6*3 = 18 dvs. 2(a*3b) / x - 2y

fordi at 1*3 = x og 2*3 = 6

6/2 = 3 og 18/6 = 3 

Er det korrekt ?

Og en opgave til jeg ikke kan løse. Kan i også vise mig jeres metode hvad i gør?

2) 6xy - 3x / 12x2 + 6x


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2015 af mathon

a)

                            \frac{6a+6\cdot 3b}{3x-3\cdot 2y}=\frac{6(a+3b)}{3(x-2y)}=\frac{2(a+3b)}{x-2y}\; \; \; \; \; \; \; x\neq2y


Svar #2
09. november 2015 af Aleynaa

Tak :) ! 

Hvad med opgave b ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2015 af mathon

b)

       \frac{3x\cdot 2y-3x}{6x\cdot 2x+6x}=\frac{3x(2y-1)}{6x(2x+1)}=\frac{2y-1}{2(2x+1)}\; \; \; \; \; \; \; x\notin\{-\tfrac{1}{2},0\}


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2015 af Lubas (Slettet)

I tælleren: x optræder i begge led, derfor kan du sætte x uden for parentes. x(6y -3)

I nævneren: x optræder i begge led, kan derfor sættes uden for parentes. x(12x+6)

x er en faktor i både tæller og nævner, x/x = 1 (for x =! 0 , men dette er en oprindelig forudsætning i din brøk), derfor går de ud.

Du har nu 6y-3 / 12x+6. Alle tal er delelige med det mindste tal 3.

2y-1 / 4x+2


Svar #5
09. november 2015 af Aleynaa

Tak jeg har en opgave til, har jeg lyst den korrekt:

c) 3xy - 9x2 / 9y - 27x = 3x*1y - 3x*3x / 3(3y - 9x ) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2015 af Lubas (Slettet)

Tæller: Sæt 3x udenfor parentes, da den optræder i begge led -> 3x(y-3x)

Du behøver ikke skrive 1 foran y


Svar #7
09. november 2015 af Aleynaa

Tak Lubas. Er det ellers rigtig, skal jeg forkorte den videre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2015 af Lubas (Slettet)

3 er en faktor i både nævner og tæller. 3/3 = 1, derfor går den ud. 


Svar #9
09. november 2015 af Aleynaa

dvs. 3/3 = x og 9/27 = 3, og resultatet er så:

x/3 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2015 af Lubas (Slettet)

Nej

3x(y-3x) / 3(3y - 9x )              3 er en faktor i både tæller og nævner.

=

x(y-3x) / 3y-9x


Svar #11
09. november 2015 af Aleynaa

I min facitliste står der nemlig at det skal give 

x/3


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. november 2015 af Lubas (Slettet)

Nå ja, det er da også korrekt - det må du undskylde.

3xy - 9x/ 9y - 27x 

=

x(3y-9x) / 3(3y-9x)               3y-9x er en faktor i både tæller og nævner

x/3      (for y =! 3x)


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2015 af mathon

c)
            \frac{3x\cdot y-3x\cdot 3x}{9\cdot y-9\cdot 3x}\; \; \; \; \; \; x\neq\tfrac{y}{3}

            \frac{3x(y-3x)}{9( y-3x)}=\frac{x}{3}


Skriv et svar til: forkort brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.