Fysik

Thevenin's Theorem

13. november 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Dav!

Har lidt problemer med at gøre diagramet mere simpelt at set på, sådan som jeg ser det så er

Rth = ( R3 // R4 ) // (R2 // R1 ) giver det nogen mening?

Vedhæftet fil: asd.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2015 af hesch (Slettet)

Skal du anvende Thevenin ved løsningen ?


Svar #2
13. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Nej det skal jeg ikke, det er måske nemmer at anvende Superposition?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2015 af hesch (Slettet)

Hvis du endelig vil anvende disse parallel/serie forbindelser, hedder den:

Rth = R4 || ( R3 + ( R2 || R1 ) )

men jeg har det imod metoden, at den har sine begrænsninger ( bliver hurtigt kompliceret ).

I stedet kan du definere en referencespænding, fx hjørnet under R4 har spændingen 0V.  Herefter opstiller du to knudepunktsligninger i punkterne Ua og punktet mellem R1 og R2. På den måde finder du Ua, hvor der ikke er forbindelse mellem Ua1 og Ub1.  Herefter kortslutter du Ua of Ub  ( Ua2 = Ub2 ) og beregner kortslutningsstrømmen Ia2.

Uth = ( Ua1 - Ub1 ) , Rth = ( Ua1 - Ub1 ) / Ia2

Denne metode kan anvendes helt systematisk og problemfrit ved alle kredsløb.


Svar #4
13. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Nu har jeg liget prøvet med Superposition, ingen anelse om det er rigtigt som jeg har lavet, men det var så en prøve.

Om det er helt forkert så prøver jeg din metode #3

Vedhæftet fil:xcvxcv.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2015 af jyhrtkgerlfæwdø (Slettet)

Ved i hvordan man sletter et indlæg herinde på siden?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2015 af hesch (Slettet)

#4:  Jeg kan ikke helt gennemskue hvad du har lavet, men jeg får:

Ua = 11,043V ,   Ub = 6V     →       Uab = 5,043V


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2015 af hesch (Slettet)

#5:  Jeg ved at man ikke kan slette et indlæg.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2015 af hesch (Slettet)

#4: PS:  Spændingen mellem R1 og R2 = 16,564V

Du kan checke med Ohms lov at det stemmer.


Svar #9
13. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja jeg har også fået spændingen mellem Rog Rtil at være 16,564
Spændingen over Rhar jeg fået til 5,5 V og over R4 har jeg fået til 11 V.

Det vil så sige at spændingen over R4 er den som også går ud til Ua ?

og derfor bliver Uab = UR4 - E2 = 11V - 6V = 5 V


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. november 2015 af hesch (Slettet)

Du er lidt hårdhændet i dine afrundinger, men i princippet er det rigtigt.

Du kan så kortslutte Ua til Ub ( 6V ) og finde Ia2 .

Det kræver kun en mindre justering af den ene knudepunktsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2015 af hesch (Slettet)

Jeg finder så  Rth = 7,4847Ω med begge metoder i  #3.

Det var da heldigt    :)


Svar #12
13. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Hvordan har du lavet dine knudepunktsligninger? jeg får dem ikke til 

Ua = 11,043V ,   Ub = 6V     →       Uab = 5,043V

Jeg har gjort det på denne måde, nok ikke den beste måde at løse den på.

Vedhæftet fil:asdasdasdasd.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #13
13. november 2015 af hesch (Slettet)

Se vedhæftede.

Spænding mellem R1, R2 :   Uc

Summen af strømmene, regnet med fortegn, imod et knudepunkt = 0 :

Uc:   ( 18V - Uc ) / 2Ω - Uc/100Ω - ( Uc - Ua ) / 10Ω = 0A
Ua:   ( Uc - Ua ) / 10Ω - Ua/20Ω = 0A

-0,61Uc + 0,1 Ua = -9
  0,1Uc - 0,15Ua = 0

Uc = 16,564V ,  Ua = 11,043V

Vedhæftet fil:scan0020.pdf

Svar #14
14. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Nå har du gjort det på den måde, jeg troede at det var Ua og punkt Ud.

Jeg er bare lidt usikker når jeg bruger denne metode.


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. november 2015 af hesch (Slettet)

Det er måden man typisk opstiller knudepunktsligninger på ( vica versa med maskeligninger ).

Det må jo være sådan, at har man en ubelastet udgang, er der på udgangen en spænding svarende til et batteris hvilespænding ( her U0 = Uth ). Når man belaster udgangen og spændingen falder ΔU ved belastningsstrømmen, I, må udgangsimpedansen være  Ri = Rth = ΔU/I.


Skriv et svar til: Thevenin's Theorem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.