Fysik

Kondensator og spoler

18. november 2015 af Searchmath (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har svarene på spørgsmålene, men bliver lidt i tvivl. 

Jeg kan ikke sige hvorfor svaret v3=0 i delspørgsmål 4.2. Er det fordi at kondensatoren er en afbrydelse efter lang tid og dermed kan man se på spolen og konkludere ud fra den dvs. at der er ingen spænding efter lang tid? 

Men, hvorfor skulle man ikke se på spolen i delspørgsmål 4.1, men på kondensatoren? Er det fordi at her er kondensatoren en kortslutning og spolen en afbrydelse? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

I starten er kondensatoren en kortslutning og spolen er afbrydelse.

Efter lang tid er det spolen, der er en kortslutning og kondensatoren, der er en afbrydelse.


Svar #2
18. november 2015 af Searchmath (Slettet)

Ja, men kan ikke se relevansen i forhold til spørgsmålene? Hvilken betydning har det for spændingerne?

Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2015 af hesch (Slettet)

#2: 

#1 kan udtrykkes på en anden måde:

Man kan ikke pludseligt ændre spændingen over en kondensator, fordi:  I = C * dU/dt.

Man kan ikke pludseligt ændre strømmen gennem en spole, fordi:  U = L * dI/dt.

Hvis man pludseligt ændrede dU/dt  hhv.  dI/dt  ville I  hhv. U blive uendeligt store.

Det er denne kendsgerning der gør, at man anvender spoler og kondensatorer i elektriske kredsløb:
Kondensatorer hindrer spændingsskift og spoler hindrer strømskift.

Se sekundærkredsløbet i denne ensretter:  Kondensatoren glatter spændingen, spolen glatter strømmen:


Skriv et svar til: Kondensator og spoler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.