Fysik

Kernefysik

18. november 2015 af sern (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP, 

Jeg har brug for hjælp til tre opgaver (opg. a, opg. b, og opg. c). Jeg har lavet opg. a, men jeg ved ikke om det er korrekt... Hvordan regner jeg de andre ud? 

I en røgalarm befinder sig 6*1014 Americium-241, som har en halveringstid på 432 år

a) Bestem henfaldskonstanten for Americium og antallet af kerner efter 10 år

b) Hvornår er der 75% af den oprindelige mængde tilbage? 

c) Bestem aktiviteten af Americium for de tre tidspunkter; efter 0 år, efter 10 år, og når der er 75% tilbage)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2015 af Lakey (Slettet)

a) Formlen for henfaldskonstanten er

k=\frac{ln 2}{T_{1/2}}

b) Du bruger formlen 

N=N_{0}*(\frac{1}{2})^{\frac{t}{T\frac{1}{2}}}

Hvor N er 75% af den oprindelige mængde... t skal bare isoleres. 

c) aktiviteten bestemmes ved at bruge formlen A=k*N


Svar #2
18. november 2015 af sern (Slettet)

Kan du se om dette er rigtigt? (er sikker på, at opg. c er forkert...)

Opg. a og b


Svar #3
18. november 2015 af sern (Slettet)

Opg. c


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2015 af Lakey (Slettet)

a) Henfaldskonstanten er rigtigt regnet ud. 

Men antallet af kerner efter 10 år passer ikke. t=10år, T½=432 år

b) Du skal finde 75% af 6*10^14 kerner. T½=432 år

c) Når du bruger A=N*k, skal du regne ud hvad N er... du bruger formlen for N... erstatter t, flere gange


Svar #5
18. november 2015 af sern (Slettet)

Opg. a og opg. b (Håber, at det er rigtigt nu...) 

Jeg kan ikke finde ud af opg. c...


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2015 af Lakey (Slettet)

ved b) 6*10^(14) * 75 / 100

ved c) husk at alle enheder skal være ens. =) 


Svar #7
18. november 2015 af sern (Slettet)

Det forstår jeg stadig ikke...


Svar #8
19. november 2015 af sern (Slettet)

Nu tror jeg, at jeg har forstået det. 

Kan du se om opgave c er rigtig nu? 

Tak fordi du har hjulpet mig så meget :) 


Skriv et svar til: Kernefysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.