Fysik

vekselspænding Stjerne/Trekant

27. november 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Dav!

Jeg har regnet denne opgave og tænke om nogen kunne fortæle mig om det er rigtig som jeg har lavet.

Vedhæftet fil: part1.JPG

Svar #1
27. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Vedhæftet fil:part2.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2015 af hesch (Slettet)

#0:  5.1 er forkert, for disse Un har forskellig fase. Uden hensyn til dette går det galt, når du adderer fasestrømmene for at finde IN .

Så sæt fase på disse Un ( angiv dem på kompleks form ), og lad være med at "smide fasen" under beregninger:  Hold størrelser på kompleks form.

Hvor du skriver:  IN = IL1 - . . . . . ,  hvorfor har fasestrømmene forskelligt fortegn?  Benyt Kirchhoffs strømlov korrekt.


Svar #3
27. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Det vil sige i 5.1 skal det være Un / Zog ikke Uf / Z1?

Så har jeg et sprøgsmål mere, når der står  "Symmetriskt 3-faset net" er det ikke når impedanserne er ens, og belaster nettet ens?

Jeg for det bare ikke at hænge sammen når det står "Symmetriskt 3-faset net" og så er impedanserne ikke ens.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. november 2015 af hesch (Slettet)

Ad:  Det vil sige i 5.1 skal det være Un / Z1 og ikke Uf / Z1?

Nej, det fik jeg vist skrevet lidt uklart:

Det skal fx være:  UL1 = 230/ 0º V, UL2 = 230/ 120º V, osv.

Et trefaset net er symmetrisk, når fasespændinger har samme absolutte størrelse og indbyrdes faseforskel er den samme.

En trefaset belastning er symmetrisk, når de tre impedanser er ens.


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. november 2015 af PeterValberg

5.2 og 5.4 Den reaktive effekt bestemmes som:

Q = U·I·sin(φ)      .....ikke cosinus (så er det virkeeffekten P, du bestemmer).

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2015 af hesch (Slettet)

#5:  Undskyld, Peter, men jeg og Teko123 har et "mellemværende":

Jeg ( og måske Teko123 ) vil gerne regne med komplekse tal, hvor alt dette cos/sin klares implicit i lommeregneren. En del lommeregnere kan endog løse komplekse ligningssystemer, og så går det jo meget nemmere med Kirchhoffs love, og sådan.

Jeg siger det bare for at der ikke skal komme kinker på den røde tråd.   :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2015 af PeterValberg

#6 helt i orden, jeg ville da også foretrække at regne denne slags opgaver
med komplekse tal (man er vel ikke el-installatør for ingenting)... :-)

Jeg reagerede bare på, at der var skrevet forkert (cos) ... men regnet rigtigt (sin) :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. november 2015 af hesch (Slettet)

#7:  Fint nok.

#0:  Med komplekse størrelser finder du fx:

SL2 = ( PL2 + jQL2 ) = ( UL2 * IL2 )~ 

( ~  betyder "konjugeret",  hvilket gøres ved at skifte fortegn på imaginærdelen:  (2+j3)~ = (2-j3) )  og
( 230/ 120º )~ = ( 230/ -120º ) ).


Svar #9
27. november 2015 af Teko123 (Slettet)

#5 Ja jeg vil helt regne med komplekse tal, men er ikke rigtig god til det :S

Men nu har jeg så prøvet at regnet opgaven om igen, Jeg tror det ser lidt bedre ud nu, men jeg forstår ikke helt hvorfor IL3 i 5.3 bliver til -2,67A??

Vedhæftet fil:part3.JPG

Svar #10
27. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Vedhæftet fil:part4.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. november 2015 af hesch (Slettet)

5.1  ser rigtig ud.

5.2:  PZ1 er rigtig, men QZ1 er ikke rigtig, for sin φ er ikke 1, men 0.
Du skal finde  SZ1 = (UL1*IL1~) = (230,94/ 0)*(0,77/ 0) = (177,8 + j0) = (PL1 + jQL1).
( Bemærk tastefejlen her i  #8 ).

På samme måde finder du:

SZ2 = (UL2*IL2~) = (218,5 + j153,0) = (PL2 + jQL2)

Prøv lige  SZ3
 


Svar #12
28. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Nu tog det lidt lang tid at svare tilbage.. har været lidt optaget gemmen dagen.

men det vil så sige at Sz3 = ( UL3 * IL3 ) = 355,65Ω/_60⇒(PL3 + jQL3) = (308 + j177,8)

ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. december 2015 af hesch (Slettet)

UL3 = 230,94/ 240 V , IL3 = 1,54/ 180 A

Sz3 = ( UL3 * IL3~ ) = 355,65/ 60 VA = ( 177,8 + j308 ) VA


Skriv et svar til: vekselspænding Stjerne/Trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.