Fysik

Kinetisk energi af elektroner?

03. december 2015 af MortenHansen96 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.
Jeg har fået stillet opgaven:
Vi laver et laboratorieforsøg med en _38^90 Sr  β-kilde, hvis aktivitet er 1μCi.
Den gennemsnitlige energi af elektronerne fra denne β-kilde er omkring 0,9 MeV.

a) Beregn den totale kinetiske energi af de elektroner, der udsendes fra kilden per sekund.

b) Vurder størrelsen af den ækvivalente strålingsdosis, der modtages af en person, der opholder sig tæt på β-kilde under forsøget som varer 2 timer. (Antag 100% af strålingen bliver absorberet)

Håber i kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2015 af peter lind

Curie angiver antal henfald pr. sekund. Brug dette til at finde hvor mange elektroner, der kommer ud af kilden og gang det med den gennemsnitlige energi af elektronerne


Svar #2
03. december 2015 af MortenHansen96 (Slettet)

Siden 1 Curie er = 3.7*10^10  Bq, og 0,9 MeV er 1.44*10^-13 J  
kan vi beregne den kinetiske energi til at være:
3.7*10^10 Bq * 1.44*10^-13 J = 0.005328 J/s^-1 ? 
Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2015 af mathon

           P_{middel}=5{,}335\; nW


Svar #4
04. december 2015 af MortenHansen96 (Slettet)

Kan du være så venlig at uddybe dine beregninger Mathon? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2015 af mathon


                P_{middel}=\left ( 3{,}7\cdot 10^{10} \; s^{-1}\right )\cdot 10^{-6}\cdot \left ( 0{,}9\cdot 10^{6} \; eV\right )=5{,}335\; nW


Svar #6
04. december 2015 af MortenHansen96 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med opgave b? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2015 af peter lind

effekt*tid


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2015 af mathon

b)
          ækvivalente strålingsdosis
                                                        \frac{\left ( 5{,}335\cdot 10^{-9} \tfrac{J}{s}\right )\cdot \left ( 7200\; s \right )}{m}=\frac{38{,}412\; \mu J}{\{m\}\; kg}=\frac{38{,}412}{\{m\}}\; \mu Sv

          når personens masse er m.


Svar #9
04. december 2015 af MortenHansen96 (Slettet)

Er det muligt også at udregne, hvor meget denne dose udgør af den årlige maksimale ækv. strålingsdosis?
 


Skriv et svar til: Kinetisk energi af elektroner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.