Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

SRP analyse

06. december 2015 af Hjælpstx3g

Hej,

Hvad forstås der ved at analysere en økonomi ved brug af kvantitativt mateiale? Mere præcist drejer det sig om en analyse af Kinas økonomi ved hjælp af kvantitaivt materiale. Hvordan analyserer man, så det ikke blot bliver en redegørelse og referenece af udviklingen i Kinas økonomi, men en ANALYSE?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2015 af Jonas201 (Slettet)

Hej

Når man analyserer et lands økonomisk er der tit en hårfin balance mellem analyse.

Hvis du inddrager bilag og beskriver ud fra dem, så vil det reelt set være analyse. Du kan løfte analyseniveauet ved at prøve at forklare sammenhænge mellem diverse nøgletal og hvad det betyder for deres økonomi ud fra et bredere meta perspektiv


Svar #2
06. december 2015 af Hjælpstx3g

Hej Jonas, mange tak for svar

Netop meta perspektivet har jeg svært ved at se hvordan jeg kommer op på eller om jeg måske er der. Da jeg beskæftiger mig med overgangen fra planøkonomien til den mere socialistisk inspirreret markedsøkonomi og de afledte effekter, har jeg indtil videre forsøgt at sammenholde de økonomisk politiske initiativer især i 80'erne og 90'erne med hvad der så reelt skete i økonomien og forsøgt at sætte nøgletallene i relation til hinanden. Indtil videre har det indebåret at jeg blandt andet har beskrevet vækstfaktorene (mængde arbejdskraft, kapital, uddannelse og kvaliteten af arbejdskraften) i forhold til udviklingen i økonomien. 
Hvis du mener der er noget teori der ville være oplagt at tage fat på, er jeg super åbent overfor dette, da jeg har alle intentioner om at skrive en god SRP


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2015 af BadBoyBard (Slettet)

Hej!

Tja, økonomisk analyse er nu ikke noget man normalt lærer på gym, da det oftest er meget mere advanceret. Men jeg vil nu sige dette. Jeg tror det er din problemformulering, der er mangler i, da den jo blot er formuleret som en redegørelse. 

I stedet for at beskrive dens udvikling ved at se på tidsserierne i de økonomiske faktorer du nævner, hvorfor ikke lave en "komparativ økonomisk analyse" af Kina?

Kina er et interessandt land, da det gik fra kommuniske til gradualisme. Har du læst om Deng og de finanspolitiske og økonomiske reformer han vedtog? Hvorfor ikke se på tidsserierne af landets arbejdskraft, kapital, udannelse, og kvaliteten i arbejdskraften før og efter disse reformer blev implementeret? Med andre ord, lave en "før-og-efter" analyse? Denne arbjedsmetode er nok, hvad makroøkonomer mest beskæftiger sig med og denne mener nu nok mest om hvad en økonomisk analyse rigtig er.

Hvis du vil være rigtig advanceret og lave noget, der minder om en makroøkonomisk analyse, så kan du jo inddrage et forskningspapir, der via en 'difference-i-difference' regressionsanalyse beskriver, hvad den marginale effect af Deng's reformer er på hhv. BNP vækstraten, flationen, etc., således, at de tal du kommer frem til viser den 'rene' effect af de økonomiske reformer.  Hvis du ikke kan finde et, skriv til mig, og jeg skal nok finde en til dig. Mit universitet ligger på top 4 i verden for makroøkonomi, så vores biblotek har nok masser af primære kilder. 

Se evt. IMF's hjemmeside for makroøkonomisk data for Kina. Normalt ser man nu på de makroøkonomiske faktorer, såsom inflation, BNP vækstrate, arbejdsløshedsrate, og ulighed, når man vurderer effekten af reformerne som makroøkonom, men hvis din lærer har godkendt de faktorer du nævner, er det helt fint.  

Håber dette hjælper. Skriv igen, hvis der er flere spørgsmål!

Mange hilsner,

Bard 


Svar #4
07. december 2015 af Hjælpstx3g

Hej Bard, mange tak for dit brugbare svar

Hvis du har tid og overskud til at finde et forskningspapir, så ville jeg med kyshånd tage imod det, da jeg på nuværende tidspunkt er meget stillestående i min analyse, og derfor er åben overfor alt der kunne sætte mig i gang. For blot lige at klaggøre så er de vækstfaktorer jeg beskæftiger mig med, noget som i følge min skolebog om økonomi,  er det der er med til at forklare hvordan vækst skabes. Jeg har undervejs ligesom du fremhæver, læst mig til at makroøkonomien og dets nøgler omhandler BNP, inflation etc og det jeg nu forsøger er at sætte min teori fra økonomi bogen om vækstfaktorer i relation til udviklingen i de makroøkonomiske tal. Jeg tror jeg vil spore analysen ind på den komparative analyse som du nævner, men har indtil videre også erfaret at talmateriale før 1980 er svært at få fat på. Jeg takker utrolig mange gange for svaret og den gode hjælp 
Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. december 2015 af BadBoyBard (Slettet)

Hej igen,

Jeg roder lige lidt rundt i vores skoles økonomibibliotek så. Hvornår skal din SRP afleveres?

Nåh, nu kan jeg se, hvad du mener. I ens SRP skriver man normalt i et "abstract, introduktion, teori, etc." format, hvilket jeg tror jeres lærer også gerne vil have, men undersøg lige dette igen, da det nu er mere end tre år siden jeg blev færdig med min STX. Men ja, de vækstfaktorer du nævner burde nok høre med under teorisektionen. Hvad jeg egentlig tror din skolebog prøver at beskrive er denne økonomiske model, der kaldes for "Solow Modelen":

Y= A⋅(Nα ⋅ K1-α), hvor α ∈ {0;1} "et tal mellem 0 og 1"

Denne model forklarer, at et land kun kan vokse makroøkonomisk via: N = arbejdeK = kapital, og A = "total factor productivity" (uddannelse/human kapital, kvaliteten/produktivitaten af arbejdskraften, teknologi, og lign.), så det er nok denne du burde inkludere i din teorisektion samt de vækstfaktorer, du nævner, som måske ikke så tilfældigvis netop hører sammen med denne model. 

I din analyse sektion så burde du udefra denne model forklare, hvad den økonomiske effekt har været på Kinas økonomiske udvikling, som du så analysere ved at se på makronomiske tidsserier, jeg nævnte før (BNP vækstraten, inflation, BNP per hoved, etc).

E.g. "Den kinesiske by Shanghai, hvor internationale selskaber kunne investere som led af Deng reformerne så et stort influx af kapital som led af de investeringer, der kom ind i Kina udefra. Fra Solow vækstmodellen, der er præsenteret i teorisektionen og/eller forocen, kan vi forvente at dette burde være korreleret med en vækst i BNP. Udefra vores BNP vækstrate samt BNP per hoved tidsserier, der er præsenteret i bilag X af Shanghai/Kina, kan vi se, at disse reformer er korreleret med en vækst i BNP per hoved".

Mht. makroøkonomisk data, så se lige på Verdensbankens hjemmeside: http://data.worldbank.org/country/china

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.KD.ZG

Haaber dette giver mening. Hvis igen, er du mere end velkommen til at skrive igen. 

MH,

Bard


Svar #6
08. december 2015 af Hjælpstx3g

Hej Bard

Jeg har først set dit svar nu, men på magisk vis har jeg givet mig kast med det samme. Der skal ikke være et teori afsnit i SRP, ved ikke om der har været sådan tidligere, så jeg har blot introduceret dem i analysen. Jeg synes derfor ikke at du behøves at bruge ressourcer på finde et forskningspapir, da jeg føler der er rigeligt at tage fat på med det andet. Jeg tager dog glædeligt i mod det hvis du allerede har fundet det. Mange gange tak for den fantastiske hjælp. 

Mvh 


Svar #7
12. december 2015 af Hjælpstx3g

test

Vedhæftet fil:Analyse SRP.docx

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2015 af BadBoyBard (Slettet)

Hej igen Hjælpstx3g,

Din analysesektion virker tilfredsstillende for mig, da du jo netop indrager tidsserier i BNP per hoved, BNP vækstrater, inflation, etc. til at beskrive helt konkret, hvad effekten af Deng reformerne har været og du har jo derved "analyseret", hvad disse har betydet for Kina, hvilket netop er hvad man som makroøkonom fortager sig, når man vil analysere og vurdere effekten af en økonomisk reform fra en post-økonomisk analyse. 

I din redegørelse burde du inkludere den generalle teori om Solow vækstmodellen i #5 samt den generalle økonomiske teori mht., hvad der sker, når et lands økonomi går fra kommunisme til gradualisme og/eller kapitalisme. Derefter burde du så i din analyse forklare hvor godt disse teorier stemmer overens med hvad du i de økonomiske tidsserier observerer.  Men jo, fra en hurtig gennemlæsning, så virker din analyse til at rumme hvad der skal rummes i en analyse; du indrager jo data og forklarer udefra dette, hvilket er det vigtigste.

Mht. privatisering og decentralisering, som du forklarer, at du ikke ved, hvad skal inkluderes, så kunne du jo komme ind på hele Lange og den Østriske Skole af økonomisk tænking om, at en decentralisering er bedre, da de økonomiske markeder konstant ændrer sig og en central regering ikke kan adjustere sig til disse ændinger som en decentraliserede økonomi eller det private marked kan. Derudover kunne du også komme ind på at, private firmaer har mere incitament til at innovere samt skabe nyt teknologi og bedre produkter, da firmaer jo oftest er profit-maximimerende. Nyt udviklede teknologi betyder jo en stigning i A i Solow modellen i #5, hvilket oftest bliver oversat til en stigning i økonomisk vækst.

Men jeg synes bestemt, at du burde inkludere denne Solow modellen i din teori og/eller redegørelse sektion eller hvor den nu vil passe bedst ind, da du jo kan forklare meget af Kinas vækst via denne model. 

Til sidst, så burde jeg anbefalde, at du finder nogle tidsserier for Kinas Gini data (økonomisk ulighed), da den stigende ulighed er den "grimme" side af Kinas udvikling, men den stigende ulighed passer nu meget godt med, hvad økonomisk teori vil fortælle dig, når et land går fra kommunisme til gradualisme og/eller markedskapitalisme. 

Hvis du har flere spørgsmål så skriv endlig igen,

MH,

Bard


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2015 af BadBoyBard (Slettet)

Her er et forskningspapir jeg selv har skrevet i mine universitetsår. Den er nu skrevet indenfor mikroøkonomi, helt specifikt indenfor sundhedsøkonomi, da jeg selv er specialiseret indenfor økonometri, sundhedsøkonomi, og finansiel økonomi, men den burde alligevel give dig et godt overblik over, hvordan man skriver et forskningspapir eller en akademisk opgave i økonomi.

Da det er makroøkonomi du skriver i og på STX-niveau, så er det ikke nødvendigt at lave økonometriske analyser som i min difference-i-difference regressionsmodel, men de taxonomiske niveauer burde nu være ens mht. abtract, introduktion, teori, analyse, etc. Men ja, håber du kan bruge opbygningen af dette papir til noget. 

Igen, skriv du bare, hvis du vil have, at jeg ser på din endelige opgave. 

MH,

Bard


Svar #10
13. december 2015 af Hjælpstx3g

Hej Bard 

Ligger du evt inde med noget materiale der beskriver den østriske skole? Jeg har nemlig svært ved finde noget materiale der berører netop det område med privatisering og decentrialisering 


Svar #11
15. december 2015 af Hjælpstx3g

Upload


Skriv et svar til: SRP analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.