Fysik

Transformator

08. december 2015 af hej0333 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej venner

Min veninde og jeg har en fremlæggelse for i fysik om hvordan en transformator virker.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2015 af mathon

Repeter induktion.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2015 af mathon

En transformator bruges til at mindske energitabet under elforsyningsenergitransport over store afstende fra  elproduktionsstedet.

det drejer sig om at nedbringe strømstyrken i elledningerne
da
    Etab = R·I2         og man ikke kan ændre R i de engang valgte ledninger

jo mindre I desto mindre tab

Fra transformersætningen ved du sikkert
at

               Ps    =    Pp                               indeks p for primær og indeks s for sekundær

               Us·Is = Up·Ip

               Is = (Up/Us)·Ip                           hvor Is er strømstyrken i de fra værket udgående ledninger efter
                                                                 den indledende transformation.
                                                                 Højresiden bliver kun lille, hvis Us er stor, hvorfor den
                                                                 langdistance transporterede el-energimængde overføres på
                                                                 højspændingsform.

som opnås ved

               Us = (Ns/Np)·Up                        at have mange vindinger i sekundærsiden.

konklusion:
                   Et stærkt mindsket energitab under el-energioverførsel over større afstande opnås ved
                   anvendelse af relativt mange vindinger i sekundærsiden og sker under høj spænding.


Skriv et svar til: Transformator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.