Matematik

Sandsynlighed og kombinatorik

14. december 2015 af perturbatrix (Slettet) - Niveau: B-niveau

På hvor mange måder kan 8 forskellige ting fordeles i 4 forskellige skuffer? På hvor mange måder kan der gøres når der er 4 forskellige ting og 8 skuffer, og der højst må anbringes en ting i hver skuffe. 

Er der nogen der kunne forklare mig opgaven og regnevejen? min matematik lærer har stillet os opgaven til et projekt men kan selv ikke finde ud af at lave den .... 
Tak for hjælpen i forvejen  


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2015 af PeterValberg

Skal der noget i alle skuffer, eller er det tilladt fx at komme alle 8 elementer i den samme skuffe?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2015 af PeterValberg

Nu melder historien jo ikke noget om, hvorvidt rækkefølgen, hvorpå
tingene bliver placeret i skufferne på, betyder noget. Så det antager
vi at det ikke betyder noget, det er altså lige meget i hvilken rækkefølge
fx tre ting kommer ned i en bestemt skuffe, det er det at de er i skuffen,
der er vigtigt.

I sådanne situationer kan det nogen gange hjælpe, hvis man laver
et mere overskueligt eksperiment og konkluderer en metode ud fra det.
Så prøv at forestille dig, at du skal placere tre forskellige ting i to skuffer.
Det skulle være til at overse og efterprøve, - på baggrund af et sådant
overskueligt eksperiment kan du måske gennemskue en måde, hvorpå
du kan beregne 8 genstande i 4 skuffer på.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2015 af PeterValberg

Umiddelbart tænker jeg, at da der er otte genstande, der alle kan placeres
i én ud af fire skuffer og hvis vi antager, at det er lige meget i hvilken rækkefølge,
de placeres deri, så er der vel:   4·4·4·4·4·4·4·4 = .... mulige måder at gøre det på.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2015 af PeterValberg

Mht 4 ting i 8 skuffer, hvor der højst må komme én ting i en skuffe,
så kan den første ting placeres på 8 forskellige måder, den næste
på 7 forskellige måder, den tredje på 6 forskellige måder og den fjerde
på 5 forskellige måder, hvilket medfører, at 4 ting kan (under de givne forhold)
placeres i 8 skuffer på 8·7·6·5 = ..... måder

Alternativt kan formlen til at beregne antal permutationer, når man skal
udtage r elementer af n mulige bruges (ordnet uden tilbagelægning):

P(n,r)=\frac{n!}{(n-r)!}

hvor n = 8 (fordi der er 8 skuffer)
og r = 4 (fordi der skal en ting i 4 af dem)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Sandsynlighed og kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.