Fysik

gitterkonstant

16. december 2015 af Mat19 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har en opgave som lyder på: Beregn d gitter konstanten

Formlen kender jeg d=n*\lambda/ sin(v{_{n}}^)

vn=afbøjningvinkelen. 

Jeg har en afbøjnings vinkel på 10,9 og en bøglelængde på 632,8 nm og det er 1. orden. gittertype 300nm

når jeg sætter det ind i formlen får jeg 3346,46

men hvad betyder det jeg får??


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2015 af peter lind

Det skulle være gitterkonstanten, så du må have en fejl et eller andet sted. Gitterkonstanten angiver afstanden mellem de enkelte gitre


Svar #2
16. december 2015 af Mat19 (Slettet)

Jeg skal bestemme gitterkonstanten

n=1

lambda=632,8 nm

min vinkel er 10,9

gittertype 300 nm 

ud fra det hvordan finder jeg så min gitterkonstant??


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2015 af peter lind

det du kalder gittertype er gitterkonstanten. samtidig er den formel og beregninger rigtig. De to ting stemmer ikke rigtigt overens med hinanden, så der er noget galt


Svar #4
16. december 2015 af Mat19 (Slettet)

Så kan det kun være min vinkel som ikke er regnet korekt, den har jeg fundet ved at sige v_{n}=tan^{^{-1}}(33,5 cm)/173,7 cm

De 33,5 cm er mit mål for 0 til 1 orden

de 173,7 cm er fra gitter til væg


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Jeg ved ikke, hvad det er, du kalder gittertype. Det kan ikke være gitterkonstanten, for den skal være større end bølgelængden på 632,8 nm.

Den vinkel, du har angivet er rigtig, men du må huske enheden, der her er grader.'

Den gitterkonstant, du har regnet ud er også rigtig.

Gitterkonstanten er afstanden mellem gitterlinierne. Ser du på et fuglebur, hvor der er 1.5 cm mellem tremmerne, så er dets gitterkonstant 1.5 cm.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Jeg var lige inde på en anden tråd og fik her forklaringen på din gittertype. De 300 er linier pr mm. Det passer fint med at 300 * 3346,46 nm ≈ 1mm.


Skriv et svar til: gitterkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.