Fysik

Temperaturstigning

06. januar 2016 af geovidenskab (Slettet) - Niveau: B-niveau

Min dejlige fysiklærer har givet min klasse en opgave for, som ingen af os rigtigt forstår.

Et messinglod der vejer 450g, et jernlod der vejer 375g og et blylod der vejer 543g varmes op, og man kan måle, at der tilføres en varmemængde på deltaQ = 25000J

A) Hvor stor er temeraturstigningen deltaT?

Tabelværdi for messing: c = 380J * kg-1 * K-1
Tabelværdi for jern: c = 452J * kg-1 * K-1
Tabelværdi for bly: c = 130J * kg-1 * K-1

Det er det vi får oplyst. Jeg har forskellige idéer om hvordan temperaturstigningen skal regnes, men jeg er sikker på at alle er forkerte.

(De er alle til udregning af messingens temperaturstigning)

Den første idé:
0,45kg + 25000J * 380J-1 = 66,24

Den anden idé:
380J * 0,45kg = 171
171/0,45kg = 380

Den tredje idé:
25000J / (0,45kg * 380J) = 146

Jeg er virkelig på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2016 af peter lind

Der gælder

Q = m*c*ΔT   <=>  ΔT = Q/(m*c)

Hvorfor laver du om på enhederne ?


Svar #2
06. januar 2016 af geovidenskab (Slettet)

Så det er den tredje måde, der er rigtig? 
Gør jeg det? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2016 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Temperaturstigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.