Matematik

Differentialligninger

25. januar 2016 af jens12234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 1)

((dy)/(dt))=540-((3)/(5))*y (1)
hvor y=f(t) angiver koncentrationen i mg pr. liter og t måles i timer. 

a) Gør rede for, at enhver funktion af formen y=c*e^(-((3)/(5)))+900, hvor c er en konstant, er løsning til differentialligningen (1)

Er der en som kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2016 af PeterValberg

Den angivne differentialligning er af typen:

y'=b-ay

som har den fuldstændige løsning:

y=\frac{b}{a}+ce^{-ax}

hvor c er en konstant

I dit tilfælde er b = 540 og a = 3/5 
Indsæt værdierne i den angivne løsning, så skulle det gerne give sig selv :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
25. januar 2016 af jens12234 (Slettet)

Mange tak - det giver mening :)


Svar #3
25. januar 2016 af jens12234 (Slettet)

Kan du hjælpe med dette spørgsmål også 

b) Bestem det tid det tager, indtil koncentrationen er nede på 1000 mg pr. liter. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2016 af PeterValberg

Ikke uden en ekstra (start)oplysning, der gør det muligt
at bestemme værdien for konstanten c

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
25. januar 2016 af jens12234 (Slettet)

I en situation er c=600


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. januar 2016 af PeterValberg

Du har altså?

f(t)=600\cdot e^{-\tfrac35\cdot t}+900

I så fald skal du løse ligningen:

f(t)=1000

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
25. januar 2016 af jens12234 (Slettet)

Dette spørgsmål er ikke til denne opgave, men måske du kan hjælpe alligevel: 

c) Bestem grænseværdien for f for t gående mod uendelig. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. januar 2016 af PeterValberg

Se video nr. 16 på denne videoliste [ LINK ]

Deri evalueres grænseværdien for x2, når x→x0 
Det er det samme, du skal gøre med din funktion, bare for x→∞

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.