Matematik

Cirkler- hældningen

03. februar 2016 af Naaaanai (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe med den sidste opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2016 af Soeffi

Hvad er den anden cirkel?


Svar #2
03. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Håber der er nogle der vil guide mig igennem opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2016 af hesch (Slettet)

Benyt cirklens ligning:   ( x - x0 )2 + ( y - y0 )2 = r2

Herudfra kan C1 og r1 bestemmes.

Du får oplyst C2 og r2 .  Cirklerne har netop et røringspunkt, når afstanden mellem C1 og C2 = r1 + r2 .

c)  Cirklerne har fælles hælding i røringspunktet, og du kan differentiere een af cirkelligningerne for af finde hældningskoefficienten i røringspunktet, eller lettere:

Tegn en linie gennem C1 og C2.  Tangenten må intuitivt stå vinkelret på denne linie.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar 2016 af mette48 (Slettet)

x2+y2-22x+4y+61=0

(x2-22x+   )+(  y2+4y+   ) +61=0

hver af parenteserne skal indeholde kvadratet af en toleddet størrelse. Dette er

kvadratet på første led + eller - det dobbelte produkt + kvadratet af det andet led-

x2                                                      - -              2*11*x                                                    ?

første led er x                             andet led er 11                 112

første parentes skal være (x2-2*11*x+112), men der er blevet lagt 112 til inde i (), dem trækker vi fra igen, så nu står der  (x2-2*11*x+112)

På tilsvarende vis kan anden parentes omskrives til

(  y2+4y+   ) =-61                 (y2+2*2*y+22) - 22

(x2-22x+112   )-112+(  y2+4y+22   )-22 =-61parenteserne kan nu omskrives til

(x-11)2+(y+2)2-121-4=-61

(x-11)2+(y+2)2=64=82

centrum=(11,-2) radius 8


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2016 af mette48 (Slettet)

Du har ikke oplyst noget om den anden cirkel.


Svar #6
03. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Det du har skrevet foroven har jeg lavet :)
 

En anden cirkel C2 har centrum i pnktet A(-1,3) og rasius 5
B) gør rede for, at de to cirkler har netop et punkt fælles

(x-a)^2+(y-b)^2=r^2

det bliver derfor

(x+1)^2+(y-3)^2=25

De to cirkler skærer hinanden ved ( 3,615385 ; 1,076923 )

Det er c)'eren jeg ikke kan løse og jeg forstår den ikke rigtig
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2016 af hesch (Slettet)

#6: Se #3:  Tegn en linie gennem de to centre.  Bestem liniens ligning:

y = ax + b

Hældningskoefficienten for tangenten må så være  -1/a.  ( ortogonale linier ).


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. februar 2016 af Soeffi

#6. Den vektor, der forbinder centrene, er normalvektor til tangenten...

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #9
03. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

ok, jeg har desværre ikke et værktøjsprogram til at tegne cirkler, da jeg kun har min lommeregner (CAS) og geogebra som vi ikke engang har fået kursus I at bruge. Jeg er virkelig ikke med på hvordan hældningskoefficienten for tangenten skal være -1/a -> skal den ikke isoleres? kan jeg ikke sætte cirklerne lig med hinanden ? jeg har jo fundet koordinatet hvor de to har et fælles punkt.. 

kan jeg ikke finde normalvektoren for jeg har det der punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2016 af Soeffi

#9 Som nogle af de ovenstående indlæg skriver, behøver du ikke at kende skæringspunktet. 

I b) skal du bevise, at afstanden mellem de to centre er lig med de to radier lagt sammen.

I c) skal du finde hældningen af den linje, der forbinder centrene og beregne hældningen til en linje vinkelret på denne (ikke nødvendigvis en linje gennem røringspunktet). Hældningen til linjen gennem centrene er -5/12. Hældningen til tangenten er derfor 12/5.


Svar #11
03. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Tusind tak for de forklaringer, men jeg forstår det ikke :'(
har prøvet at tegne det i hånden men jeg forstår det virkelig ikke :'( 
der hvor der står u=(12 , -5 ) hvor har du fået det fra? er det cirklens centrum (den rød prik?)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. februar 2016 af Soeffi

#11 u = (12 , -5 ) er en vektor

Svar #13
03. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Jeg er ikke helt med på det. Er der en nemmere måde at forklare det på? jeg forstår det ikke og vil rigtig gerne forstå det :'(


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. februar 2016 af Soeffi

#13

En linje gennem centrene har hældningen (y2-y1)/(x2-x1), hvor centrum for C1 er (x1,y1) og centrum for C2 er (x2,y2). En linje vinkelret på denne har hældningen -(x2-x1)/(y2-y1).


Svar #15
03. februar 2016 af Naaaanai (Slettet)

Ok, så jeg skal bruge cirklens centrum for de to cirkler hvilket er (11, -2) og ( -1, 3)


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. februar 2016 af Soeffi

#15

Ja. 


Skriv et svar til: Cirkler- hældningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.