Fysik

Energitab

07. februar 2016 af Phoenix4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej hvordan bør jeg løse den her opgave?

Rækkevidden af a-partikler i luft afhænger af den energi, hvormed de udsendes fra kilden. I "DATABOG fysik kemi" kan man se, at [\alpha] -partikler med en begyndelsesenergi på 6 MeV i luft har en rækkevidde på ca. 40 mm. Under opbremsning i luft danner en [\alpha] -partikel med denne startenergi ca. 40000 ionpar pr. cm.

a) Beregn det gennemsnitlige energitab pr. dannet ionpar ved opbremsningen af [\alpha] -partikler i luft.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2016 af mathon

det gennemsnitlige energitab pr. dannet ionpar ved opbremsningen af α -partikler i luft:

                   \frac{6\cdot 10^6\; eV}{4\cdot 10^4\; ionpar}=150\; \tfrac{eV}{ionpar}


Svar #2
07. februar 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Hvad skal vi så bruge 40 mm til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2016 af mathon

                  \frac{\frac{6\cdot 10^6\; eV}{4\cdot 10^4\; ionpar}}{cm}\cdot \left ( 4\; cm \right )=\frac{150\; \tfrac{eV}{ionpar}}{cm}\cdot \left ( 4\; cm \right )=600\; \tfrac{eV}{ionpar}


Svar #4
07. februar 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Kan du foklare hvorfor du kan regne det på den måde? For jeg forstår ikke helt hvorfor det sån det skal regnes


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2016 af mathon

Den skal heller ikke regnes sådan, når man læser den rigtigt - og det skulle komme fra mig.

På 4 cm ioniseres 4\cdot 40.000 ionpar = 160.000 ionpar.

Bremseenergi pr. ionpar
                                          \frac{6\cdot 10^6\; eV}{1{,}6\cdot 10^5\; ionpar}=37{,}5\; \tfrac{eV}{ionpar}


Svar #6
07. februar 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Når ok tak :)


Skriv et svar til: Energitab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.