Fysik

opbremsning

13. februar 2016 af Phoenix4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

I denne øvelse ser vi på opbremsning af β--partikler i luft. Vi
ser på en stråle af β--partikler, hvis energi før opbremsningen
er 1 MeV. Ved energier under 1 MeV afgiver strålens elektroner
energi til luftmolekylerne ved ionisering, og man har målt, at
elektronerne i gennemsnit afleverer 32,5 eV ved hver ionisering.
Den maksimale rækkevidde i luft for disse elektroner er ca. 3 m.
Elektroner med energier under 1 MeV danner i luft ca. 47 ionpar
pr. tilbagelagt cm.


a. Beregn antallet af ioner, som dannes under opbremsningen af en elektron i strålen.

b. Beregn den samlede vejlængde, som en elektron i strålen tilbagelægger under en opbremsning.


c. Sammenlign den samlede vejlængde med rækkevidden og kommenter resultatet.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2016 af mathon

a)
           antal ioner 
                                 N=\left (2\; par^{-1} \right )\cdot \frac{10^6\; eV}{32{,}5\; \frac{eV}{par}}\approx 61.540


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2016 af mathon

b)
        samlet bremselængde

                            L_{sam}=\frac{30796{,}2\; par}{47\; \frac{par}{cm}}=655\; cm


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2016 af mathon

c)
       Maksimal rækkevidde i procent af samlet bremselængde:

                      \frac{300}{6{,}55}\%\approx 46\%

       hvilket viser, at elektronens samlede bremselængde er en lang serpentinervej med talrige
       retningsændringer bort fra rækkevidderetningen.

                           


Svar #4
16. februar 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Tak :)

Skriv et svar til: opbremsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.