Fysik

Elektricitet, haster

26. februar 2016 af Koplop (Slettet) - Niveau: B-niveau

En elradiator indeholder to modstandstråde med resistanserne 54 og 81. En omskifter kan lægge netspændingen på 230 V over én af modstandene, over de to tråde koblet i serie eller over de to tråde koblet parallelt. Vi har derfor 4 forskellige opstillinger.

Find radiatorens effekt i hver af de fire situationer.

Vil en 6 A sikring holde i alle fire tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2016 af hesch (Slettet)

Benyt:

P = U2 / R   for hver enkelt tråd og adder effekten, eller for trådene sat i serie i de fire situationer.

og benyt:

I = P / U    i de fire situationer.

--------------------------------------------------------

Ad P = U2 / R :

P = U * I ,  I = U / R   →

P = U * ( U / R ) = U2 / R

Du behøver ikke at huske formler, du kan regne dem ud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2016 af mathon

                      P=\frac{U^2}{R}=\left\{\begin{matrix} 391{,}852\; W\\ 629{,}762\; W \\ 1037{,}250\; W \\ 1632{,}720\; W \end{matrix}\right.

da
           serieresistansen er 135\; \Omega

           parallelresistansen er 32{,}4\; \Omega


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2016 af hesch (Slettet)

#2:  Det er rart at se at nogen ( som sædvanligt ) stadig er behjælpelige med at regne tingene ud vha. lommeregneren.

Der mangler måske lige lidt mellemregninger, så er svaret klar til afskrift og aflevering.

Men det er jo ikke det der er meningen med SP.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#2 

Må jeg spørge hvordan du får de fire resultater? 

Når jeg skriver 

P=\frac{U^2}{R}=\frac{230^2}{54+81}=391,852 W

Men jeg har svært ved at se, hvordan du får de 3 andre resultater.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2017 af hesch (Slettet)

R = ( 54 + 81 )Ω fås ved modstandene sat i serie.

Med modstandene indkoblet enkeltvis fås R = 54Ω  eller R = 81Ω.

Så mangler blot modstandene sat i parallel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#5 Kan du uddybbe. Jeg forstår ærligt ikke, hvordan jeg kan beregne effekten i de fire situationer. Jeg ved at jeg skal bruge formlen P=\frac{U^2}{R}, men hvordan skal jeg kunne få de resultater som #2 har fået? Det er dette, som jeg ikke forstår.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#5 Er der evt. en formel, som jeg kan benytte?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2017 af hesch (Slettet)

Det er den samme formel der skal anvendes:

P = U2 / R

U er konstant ( 230 V ).

R ændres fra kobling til kobling.


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. september 2017 af hesch (Slettet)

Du må ikke blive sur og "lægge på" fordi jeg ikke vil regne opgaven for dig ( som i #2 ).

Jeg forklarer, og du regner, sådan er det.

Når du ikke kan få dine resultater til at stemme med facits i #2, skyldes det nok at nogle af resultaterne i #2 er forkerte:  Du må regne selv, og stole på dig selv.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#9 Jeg er slet ikke sur :) Jeg regner det ud som nedenstående, men får som sagt lidt anderledes resultater end #2. 

P=\frac{230^2}{54+81}=391,8519

P=\frac{230^2}{81}=653,0864

P=\frac{230^2}{54}=979,6296

P=\frac{230^2}{81+54}=391,8519

VIl du forklare mig, hvad jeg gør forkert?

Jeg har vedhæftet opgaven.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2017 af hesch (Slettet)

Din sidste udregning er igen en serieforbindelse ligesom den første udregning:

Addendernes orden i nævneren er ligegyldig, you know.

Det er parallelforbindelsen du mangler, beregnes:

1/R = 1/R1 + 1/R2    →

R = ( 1/R1 + 1/R2 )-1

Men de tre første udregninger er rigtige:  Stol på dig selv.    :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2017 af annahansen2 (Slettet)

#11 Mange tak for hjælpen. Jeg har beregnet den sidste ud således.

P=(\frac{1}{81})+(\frac{1}{54})^-^1=1632,716

Er det rigtigt beregnet?

Jeg har et andet spørgsmål som jeg er lidt i tvivl om: 

1) Vil en 6A sikring holde i alle fire tilfælde?

Er der en formel, som jeg kan bruge til at beregne ovenstående spørgsmål?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #13
13. september 2017 af hesch (Slettet)

Du har rodet rundt i dine mellemregninger.  Der skal stå:

R = ( 81-1 + 54-1 )-1 = 32,4Ω

P = ( 2302 / 32,4 ) W = 1632,716 W   ( Ikke så mange decimaler ).

Disse 1633W er den højest mulige effekt ( trækker størst strøm ).

Strømmen  I = P / U = 7,1A > 6A.

Så sikringen holder nok kun et par sek, inden den brænder af.


Skriv et svar til: Elektricitet, haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.