Fysik

Fjeder kanonen og bremsespor

01. marts 2016 af ANBULA (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg sidder med to opgaver jeg ikke kan finde ud af, håber der er nogen der kan hjæpel.

Opgave 1

I en fjederkanon sidder en fjeder med fjederkonstanten 1500 N/m. Kanonen lades ved at sammentrykke fjederen 5 cm. 

Med kanonen affyres lodret en kugle med massen 100 g

Hvor højt når kuglen op?

Opgave 2

En bil med massen 950 kg foretager en katstrofeopbremsning. Til politiet oplyser bilisten, at hun kørte de 50 km/t, som hun måtte. Politiet måler til kontrol længen af bresmsesporene til 18 m.

Beregn gnidningskraftens arbejde uder opbremsningen, idet gnidningskoefficienten mellem dæk og asfalt sættes til 0,75.

Hvilken tilvækst i mekanisk energi har bilen fået?

Hvilken fart må bilen have haft med dette bremsespor?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2016 af mathon

Opgave 1)
                     Beregn kuglens fra den udløsende fjeder overførte energi:

                               E_{pot-fjeder}\rightarrow E_{kin-kugle}\rightarrow E_{pot-kugle}

                               \frac{1}{2}kx^2=mgh

                                h=\frac{\frac{1}{2}kx^2}{mg}

      


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2016 af hesch (Slettet)

#0:  Opgave 1.

Du skal benytte en energibetragtning:

Emek,fjeder = ½ * k * Δx2, hvor Δx er fjederns sammentrykning og k er fjederkonstanten.
Epot,kugle = m * g * h

Opgave 2.

Igen energibetragtning:

Ekin = ½ * m * v2
Fbrems = m * μ,  Ebrems = Fbrems * s, hvor s er bremselængde og μ er gnidningskoefficient.


Svar #3
01. marts 2016 af ANBULA (Slettet)

Jeg forstår ikke helt opgave 2

Skal det være Ebrems=m*μ*s, fordi så får, jeg et stort tal.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2016 af mathon

Opgave 2:

                       \frac{1}{2}mv^2=F_{gnid}\cdot s

                       \frac{1}{2}mv^2=\mu \cdot mg\cdot s

                       v^2=2\cdot 0{,}75 \cdot \left(9{,}82\; \tfrac{m}{s^2}\right)\cdot (18\; m)

                      v=\sqrt{2\cdot 0{,}75 \cdot \left(9{,}82\; \tfrac{m}{s^2}\right)\cdot (18\; m)}

  


Skriv et svar til: Fjeder kanonen og bremsespor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.