Matematik

Hjælp til halverings- og doblingskonstanter

16. marts 2016 af hovedpuder (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogen, der kan hjælpe mig med disse to opgaver? Forstår dem ikke. 

Beregn halveringskonstanten (2. dec.) for følgende eksponentielle udviklinger 

a) f(x) = 180 * 0,95x

b) f(x) = 0,03*0,88x

c) f(x) = 1,5*0,4x

d) f(x) = 0,5x

Som øvelse i en mundtlig fremlæggelse ønskes der en gennemgang af med bevis for, hvordan man bestemmer fordoblings- og halveringskonstanten for en eksponentialfunktion. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2016 af mathon

Eksponentiel funktion
                                        f(x)=b\cdot a^x\; \; \; \; a,b>0\; \; \; \wedge\: \: \: a\neq 1

                                             a<1  aftagende funktion med halveringskonstant
                                             a>1  voksende funktion med fordoblingskonstant


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2016 af mathon

a<1\! \! :
              halveringskonstanten X_{\frac{1}{2}}

                               f\left (x+X_{\frac{1}{2}} \right )=\frac{1}{2}\cdot f(x)

                               b\cdot a^{x+X_{\frac{1}{2}}}=\frac{1}{2}\cdot f(x)                       

                               a^{X_{\frac{1}{2}}}\cdot b\cdot a^{x}=\frac{1}{2}\cdot f(x)      

                               a^{X_{\frac{1}{2}}}\cdot f(x)=\frac{1}{2}\cdot f(x)   

                               a^{X_{\frac{1}{2}}}=\frac{1}{2}                

                               \log(a)\cdot X_{\frac{1}{2}}=\log\left (\frac{1}{2} \right )

                               X_{\frac{1}{2}}=\frac{\log\left (\frac{1}{2} \right )}{\log(a)}=\frac{\ln\left (\frac{1}{2} \right )}{\ln(a)}


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2016 af mathon

a>1\! \! :
              fordoblingskonstanten X_2

                               f\left (x+X_2 \right )=2\cdot f(x)

                               b\cdot a^{x+X_2}=2\cdot f(x)                       

                               a^{X_2}\cdot b\cdot a^{x}=2\cdot f(x)      

                               a^{X_2}\cdot f(x)=2\cdot f(x)   

                               a^{X_2}=2                

                               \log(a)\cdot X_2=\log\left (2 \right )

                               X_2=\frac{\log\left (2 \right )}{\log(a)}=\frac{\ln\left (2 \right )}{\ln(a)}


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2016 af mathon

                             \begin{array} {|c|c|c|} opgave&a&X_{\frac{1}{2}}\\ \hline a&0{,}95&13{,}5134\\ \hline b&0{,}88&5{,}4223\\ \hline c&0{,}4&0{,}7565\\ \hline d&0{,}5&1{,}0000 \end{array}


Skriv et svar til: Hjælp til halverings- og doblingskonstanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.