Fysik

databehandling - hjælp det haster!!

18. marts 2016 af Mm98 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har fået til opgave at beregne resistansen af alle mine målinger. - 3 komponenttyper: diode, glødelampe og resistor.

Jeg har lavet en graf og et digaram.
Jeg skal herudfra forklarer hvordan resistansen udvikler sig i de tre målinger.
Jeg ved godt hvordan den har udviklet sig, men jeg har virkelig svært ved at forklare det med ord.
håber der er nogle som kan hjælpe.
tak på forhånd! - p.s i nedenstående kan du se mine målinger. :) 

resistor:
i U I R
V A Ω
1 0 0 0
2 2,7 1,23           2,20   
3 4,37 2           2,19   
4 6,88 3,14           2,19   
5 8,32 3,82           2,18   
6 10,53 4,83           2,18   
7 13,22 6,06           2,18   
8 17,52 8,03           2,18   
9 19,93 9,09           2,19   
10 23,84 10,93           2,18   

glædelampe:
i U I R
V A Ω
1 0 0 0
2 0,698 15,38           0,05   
3 1,366 21,9           0,06   
4 1,862 25,88           0,07   
5 2,925 32,6           0,09   
6 3,35 35,3           0,09   
7 4,06 39,3           0,10   
8 4,69 42,6           0,11   
9 5,48 46,6           0,12   
10 5,91 48,1           0,12   


diode:
i U I R
V A Ω
1 0 0 0
2 4,59 0,28         16,39   
3 14,94 1,31         11,40   
4 21,21 1,93         10,99   
5 22,78 2,08         10,95   
6 25,38 2,35         10,80   
7 27,98 2,61         10,72   
8 29,62 2,77         10,69   
9 32,57 3,04         10,71   
10 36,9 3,52         10,48   


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

Hvordan har du udført forsøget? Du har angivet enheder for tre søjler, men tal i fire søjler, hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2016 af hesch (Slettet)

#1:  1. søjle indeholder rækkenummeret.

#0: Forsøget med dioden er gået helt galt, for hvordan får du et spændingsfald over dioden på 36,9V i lederetningen, eller hvordan får du en strøm på 3,52 A gennem i spærreretningen?

Har du målt spændingsfaldet over en diode i serie med en modstand?


Svar #3
18. marts 2016 af Mm98

Jeg udførte eksperimentet ved at måle samhørende værdier af spænding og strøm.
Nej, der er 3 søjler - 1, 2, 3 er ligesom linjeskift (altså, hvis du kigger på det første tal står der fx
1)  4,59 og 0,28 = 16,39


Svar #4
18. marts 2016 af Mm98

#2 jeg tror at det er fordi at vi varierede spændingen, da værdierne skal burges til at tegne en graf.


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2016 af hesch (Slettet)

#0:  

Resistor: Den beregnede modstand er konstant.

Glødetråd:  Den beregnede modstand vorsker med større strøm/spænding, grundet temperaturstigning i tråden.

Diode:  ? ? ?


Svar #6
18. marts 2016 af Mm98

hmm, hvad så hvis du kigger fra 1-8 giver det så mening? :) altså hvis vi fjerner 32,57 og 36,9.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2016 af hesch (Slettet)

#4:  Sådan ser en typisk diodekarakteristik ud:

Altså hvis du sætter en spænding over dioden > 0,7V, vil strømmen gennem den hurtigt vokse mod uendelig.  Dioden eksploderer.

Jeg spørger igen:  Har du haft den i serie med en modstand, for at begrænse strømmen ?


Svar #8
18. marts 2016 af Mm98

ja, det har jeg. :)


Svar #9
18. marts 2016 af Mm98

Jeg har et til spørgsmål, er der en retlinet sammenhæng?
- retlinet er det ikke når de går lige op? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. marts 2016 af hesch (Slettet)

#8: Så skulle du have målt spændingen over dioden alene ( du har målt spændingen over dioden og modstanden i serie, ikke sandt? ).

Men den er til at redde:  Du trækker modstandens værdi fra dine beregnede værdier.

Jeg tror ( ved ikke ) at dine strømmålinger er i enheden mA. Ellers ville du i 10. måling få afsat en effekt =
23,84V * 10,93A = 261 W i modstanden.  Sådan en modstand brænder man fingrene på, skulle jeg hilse og sige.  :)

Så dine modstandsværdier kommer ud i enheden kΩ.


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. marts 2016 af hesch (Slettet)

#9:  Sammenhængen mellem strøm og spænding er for:

Resistor:  retlinet.  U = R * I

Glødetråd:  Ulineær.   U = R0 * ( 1 + α(T - T0 ) ) * I, hvor T er temperatur, α er temperaturkoefficient.

Diode:  Ulineær    ( noget i retning af en exponential funktion )

En retlinet funktion er noget man kan tegne med en lineal.


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. marts 2016 af hesch (Slettet)

Ad #10:

Her et billede af en 200W modstand. Den måler vel 30 cm i længden.


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

Jeg tror, der er noget galt med enhederne. En strømstyrke på 48,1A i en glødelampe virker meget stor. Kan der være tale om mA og derfor kΩ for modstanden?

Diodetallene virker meget mærkelige. Kan du tegne diagrammet for opstillingen?

Tilføjelse: Jeg ser, at hesh er kommet mig i forkøbet.


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. marts 2016 af hesch (Slettet)

#13:  Se de foregående indlæg. 

PS: Nå, der kom du mig i forkøbet.


Svar #15
19. marts 2016 af Mm98

mange tak for hjælpen. Jeres svar har været virkelig brugbare.

#9 Glødetråd:  Ulineær.   U = R0 * ( 1 + α(T - T0 ) ) * I, hvor T er temperatur, α er temperaturkoefficient.

Er det den formel man bruger for at beregne det? (jeg har nemlig brugt excel)

- Diode:  Ulineær    ( noget i retning af en exponential funktion )

vil du være sød at forklare dette på en anden m´åde :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. marts 2016 af hesch (Slettet)

#15:  Ad:

Glødetråd:  Ulineær.   U = R0 * ( 1 + α(T - T0 ) ) * I, hvor T er temperatur, α er temperaturkoefficient.

Er det den formel man bruger for at beregne det? (jeg har nemlig brugt excel)

Ja, det kan du godt sige, eller man kan sige at sådan er denne temperaurkoefficient defineret/fastlagt.

Diode:  Ulineær    ( noget i retning af en exponential funktion )

vil du være sød at forklare dette på en anden m´åde :)

Indenfor halvlederteknik er der denne teoretiske sammenhæng, men kig på højre del af kurven i  #7:  Det kunne da godt ligne en exponentialfunktion.


Svar #17
22. marts 2016 af Mm98

Mange takfor hjlpen.
Jeg vil  lige tilføje at jeg har målt det i mV og mA. giver det så mere mening ved forsøget under dioder?


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. marts 2016 af hesch (Slettet)

Først og fremmest skal vi lige være enige om enhederne, for de målte talværdier alene, giver ingen mening.

Jeg tror at du har enhederne [V] , målt over diode+modstand = 10 kΩ ,  og [mA] målt gennem serieforbindelsen.

Som nævnt i #10 burde du have målt spændingen over dioden alene.

Men lad os nu kigge på målingen:

2:  U         I               R
   4,59     0,28         16,39

Ser du på en typisk karakteristik i #7, får du godt nok ikke strøm til at løbe gennem dioden ved 4,59 mV, heller ikke selvom det er en germanium diode ( der skal omkring 100mV til ).

Med en silicium diode skal der omkring 550 mV til.

Men prøv nu at antage at seriemodstanden = 10 kΩ, og at den beregnede R = 16,39 kΩ, hvad er så den ækvivalerede indre modstand i dioden?

Egentlig kan jeg ikke lide begrebet "indre modstand i en diode", men hellere begrebet " den dynamiske modstand i dioden, Rdyn(I), defineret ved

Rdyn(I) = dU/dI , ved fx I = 1A.

Prøv en gang at beregne/plotte Rdyn(I) fundet ved subtraktion af (antaget) Rserie = 10kΩ


Svar #19
22. marts 2016 af Mm98

tusind, tusind tak!!
?Synes du evt. der er noget jeg kan gøre bedre til næste gang?


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. marts 2016 af hesch (Slettet)

Du skal respektere disse enheder i højere grad:

Uden korrekte enheder  -  ukorrekt fysik.    :)


Skriv et svar til: databehandling - hjælp det haster!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.