Matematik

vektorer i rummet

25. marts 2016 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej nogle der kan hjælpe med en vedhæftede opgave?

a) kunne parameterfremstillingen være?:

(x,y,z) = (5,1,1) + t*(-5,3,0,5) ?

b) forstår jeg ikke

Vedhæftet fil: parameter.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2016 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2016 af mathon

(x,y,z) = (5;1;1) + t*(-5;3;0.5)


Svar #3
25. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

mathon hvad med opgave 2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2016 af mathon

          Den indfaldende lysstråle, den udfaldende lysstråle og indfaldsloddet ligger i samme plan
og
          indfaldsvinkel er lig med udfaldsvinkel.


Svar #5
25. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

jeg er ikke helt med, hvordan skal 8 meter indsættes?


Svar #6
25. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

skal t være lig med 8?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2016 af mathon

En parameterfremstilling
for den indgående lysstråle:
                
                                                (x;y;z)=(5;1;1)+t\cdot (-10;6;1)\; \; \; \; \; \; t\in\mathbb{R_+}

En parameterfremstilling
for den udgående lysstråle:
                
                                                (x;y;z)=(0;4;1.5)+s\cdot (10;8;-1)\; \; \; \; \; \; s\in\mathbb{R_+}
                                 


Svar #8
26. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

kunne en parameterfremstilling for den indgående stråle også være

(x,y,z) = (5,1,1) *t (-5,3,0,5) ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2016 af mathon

men noter den:
                                  
                            (x;y;z) = (5;1;1) *t (-5;3;0.5)      t ∈ R+


Svar #10
26. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

super, tak! Forstår dog stadig ikke hvordan parameterfremstillingen for den reflekterende stråle blev fundet? der står man kan ændre fortegn? :)


Svar #11
26. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

kan nemlig ikke se hvordan 8 bare kan fås, da der ikke ganges med 1,5 nogle steder?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2016 af Soeffi

#10 ... Forstår dog stadig ikke hvordan parameterfremstillingen for den reflekterende stråle blev fundet? der står man kan ændre fortegn? :)

Angående vinket: det er x-koordinaten, der skal ændres, da spelingsplanen er zy-planen eller x = 0. Kig på tegningen: linjen ændrer sig i x-aksens retning, men ikke i de to andre. Den nye retningsvektor for den udgående linje bliver (5; 3; 0,5).

(Uden for pensum: Generelt hvis en spejlingsplan har normalvektoren n og den indgående linje har retningsvektoren r, så vil retningsvektoren for den udgående linje være: r - 2·rn , dvs. linjens retningsvektor minus 2 gange retningsvektorens projektion på spejlingsplanens normalvektor. Spørgs evt. din lærer om det passer; det er noget, som jeg selv har regnet mig frem til.)


Svar #13
26. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

super! Men hvordan kan C's koordinatsæt bestemmes.. kan nemlig ikke se hvordan 8 kan indsættes i forhold til at der er 8 meter mellem dem


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. marts 2016 af Soeffi

#13

Det betyder bare, at C's x-koordinat er 8. Resten findes ved at tage ligningen for den udgående linje og finde parameteren s således, at det er opfyldt. Værdien af s indsættes i den udgående linjes ligning, og man får de andre koordinater.


Svar #15
26. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

altså:

Så C = (0,4,1,5) + 1,6 * (5,3;0,5) = (8; 8,8 ; 2,3)

kan det passe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. marts 2016 af Soeffi

#15. Det får jeg også, men pas på med komma og semikolon.


Svar #17
27. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

det skal jeg huske og tak! :)


Skriv et svar til: vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.