Fysik

Radioaktivitet - Henfaldsloven

05. april 2016 af BechHohen88 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har problemer med følgende opgave (billede). Dette er en uafhængig opgave, så det er irrelevant at det er et spørgsmål b). Jeg er klar over, at Henfaldsloven skal anvendes i opgaven ved at isolere for t. Men hvilke data skal indsættes? Har blot brug for princippet til at indsætte i formlen, kan dog godt godt oplyse T 1/2 for isotoperne. 

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2016 af mathon


Svar #2
05. april 2016 af BechHohen88 (Slettet)

#1

Jeg er klar over, at jeg skal tage 11 % af noget, men eksakt hvilke værdier skal indsættes i henfaldsloven, når jeg isolerer for t?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2016 af mathon

                T_{\frac{1}{2}}\left(_{19}^{40}\textrm{K}\right)=1{,}26\cdot 10^9\;aa r
 


Svar #4
05. april 2016 af BechHohen88 (Slettet)

Tak. Hvad skal jeg så gøre for, at dette stemmer overens med t= (ln(No)-ln((N(t))/ln 2)*T 1/2


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2016 af mathon

Når n_0 er antal mol moler ved dannelsen,
haves for henfaldet
                                     n_{hen\! fald}=n_0-n_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}=n_0\left ( 1-\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}} \right )

af denne mængde er de 11% _{ }^{40}\textrm{Ar}

       nuværende _{ }^{40}\textrm{Ar}-stofmængde

                                  n(_{ }^{40}\textrm{Ar})=0{,}11\cdot n_0\left ( 1-\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}} \right )=2{,}70\cdot 10^{-11}\; mol

resterende stofmængde _{ }^{40}\textrm{K}

                                  n(_{ }^{40}\textrm{K})=n_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right)^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}=7{,}95\cdot 10^{-9}\; mol

hvoraf

                  0{,}11\cdot \frac{7{,}95\cdot 10^{-9}\; mol}{\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}}\cdot \left ( 1-\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}} \right )=2{,}70\cdot 10^{-11}\; mol
             

            


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2016 af mathon

dvs
                 0{,}11\cdot \frac{7{,}95\cdot 10^{-9}}{\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{1{,}26\cdot 10^9}}}\cdot \left ( 1-\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{1{,}26\cdot 10^9}} \right )=2{,}70\cdot 10^{-11}

når t måles i år.

                                            t=5{,}5\cdot 10^7 \; \aa r=55\cdot 10^6\; \aa r=55\; mio.\; \aa r

                              
            


Skriv et svar til: Radioaktivitet - Henfaldsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.