Matematik

Fourierrække

14. april 2016 af NobelPrize (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hello,

I need help with the following exercise:

I need to show that the function:

 f(t)=\frac{\pi}{8}(\pi t-t^2), 0\leq t\leq \pi 

has the Fourier serie: 

\sum_{0}^{\infty}\ \frac{(-1)^{2+n}}{(2n-1)^3}= \frac{\pi^3}{32}

I got as suggestion that

\int t \textrm { sin} (nt) dt = \frac{\textrm{sin}(nt)}{n^2}- t \frac{\textrm{cos}(nt)}{n}

and

\int t^2 \textrm { sin} (nt) dt = 2 \frac{\textrm{cos}(nt)}{n^3}+2t \frac{\textrm{sin}(nt)}{n^2}-t^2\frac{\textup{\textrm{sin}(nt)}}{n}

So I start looking for the coefficient bof the Fourier series:

b_n= \frac{2}{\pi}\int_{0}^{\pi} \frac{\pi}{8}(\pi t-t^2) \textrm{sin}(nt)dt=\frac{1}{4} \int_{0}^{\pi}t(\pi-t)\textrm{sin}(nt)dt

Am I doing it right? I do not know hot to integrate this, since it is not the common intebral by part, having 3 terms.

I can see that it looks similar to the suggestion that I got, but still I have a (\pi-t) that I don't know how to treat.

Any idea or suggestion?

Thanks


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2016 af AskTheAfghan

Please show the whole problem.


Svar #2
14. april 2016 af NobelPrize (Slettet)

Here there is the whole text of the exercise.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2016 af VandalS

I suspect you're overthinking the problem - it should just be a matter of using the sum rule for integrals to split your final integral into the two integrals mentioned in the hints.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2016 af AskTheAfghan

I might be wrong. Since f is odd, you can use the fact, in this case where t lies in [0, π], that an(f) = 0 and bn(f) = (1/π)∫0π f(t) sin(n t) dt, for all n = 0, 1, 2, .... Note that

(1/π) f(t) sin(n t) = (π/8) t sin(n t) + (1/8) t2 sin(n t).

Then use the hints. The result would be something like

a0(f)/2 + Σn≥1 [ an(f) cos(n t) + bn(f) sin(n t)] = Σn≥1 [ bn(f) sin(n t) ].

You will need to rewrite this sum a lot. (I didn't check it myself).


Svar #5
17. april 2016 af NobelPrize (Slettet)

I really wanted to make it harder then what it was needed! Thanks for the tips!


Skriv et svar til: Fourierrække

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.