Matematik

Sandsynlighedsregning

16. april 2016 af maria2016 - Niveau: A-niveau

Hej, er der en der kan hjælpe mig med en opgave om sandsynlighedsregning. Jeg har selv prøvet, men kan ikke helt komme frem til løsningen. Min opgaver lyder således:

I en matematik klasse på en privat skole i Danmark er der i alt 10 studerende. Der er syv kvindelige og tre mandlige studerende. Tre af de studerende vælges ved lodtrækning.

1. Beregn sandsynligheden for, at der udtrækkes henholdsvis 0, 1, 2, eller tre mandlige studerende.

Man skal selv vælge hvilken sandsynlighedsformel man vil anvende. Det kan være den geometriske fordeling, binomialfordeling og den hypergeometriske fordeling.

Tak på forhånd, håber du kan hjælpe :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2016 af peter lind

Antallet af mulige måder at udtrække i mandlige studerende ud af 3 er K3,i. Antallet af mulige måder at udtrække 3 studernede ud af 10 er K10,3


Svar #2
17. april 2016 af maria2016

Skal man bruge binomialfordelingen??


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2016 af peter lind

Nej. Du skal bruge at sandsynlighed = antal gunstige udfalf divideret med antal mulige udfald


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2016 af Soeffi

#2 Skal man bruge binomialfordelingen?? Man skal bruge den hypergeometriske fordeling.

Binomilafordelingen gælder prøvetagning med tilbagelægning.

Den geometriske fordeling er ventetidsfordelingen for binomialfordelingen, dvs. sandsynligheden for, at man skal vente så og så længe før første succes.

Den hypergeometriske fordeling er sandsynligheden uden tilbagelægning.


Svar #5
17. april 2016 af maria2016

Så hvis man bruger formlen for hypergeomtrisk fordeling, så vil N = 10, fordi der er 10 studerende og R = 3, da der er 3 mænd. Men hvad er n og r? 

Hvordan vil man kunne regne med den hypergeometrisk fordelings formlel??


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2016 af peter lind

Du skal ikke bruge den hypergeometriske fordeling. Der er ikke tale om nogen tilbagelægning. og der er ikke tale om kun to mulige udfald

Se #1 og #3

Gunstige udfald. K3,i mulige udfald K10,3


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2016 af Soeffi

#5

\large \frac{\binom{m}{k} \binom{N -m}{n - k}}{\binom{N}{n}}

N = 10 (studerende)

m = 3 (mænd)

n = 3 (udtagne)

k = 1,2,3 (udtagne mænd)


Svar #8
18. april 2016 af maria2016

Soeffi jeg har prøvet at sætte tallene ind, men kan ikke få det til at være rigtigt.

og mangler du ikke at skrive, at k= 0,1,2,3

Hvordan beregner man den, og kommer m og n til at ændre sig hvis man skal finde sandsynligheden for 2 mænd?

Vil du ikke vise mig, hvordan man gør??


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2016 af Soeffi

#8 k= 0,1,2,3...der er rigtigt.

Det er kun k som ændres.

\large \\P(k=0)=\frac{\binom{3}{0} \binom{10 -3}{3 - 0}}{\binom{10}{3}}=\frac{\frac{7!}{3!4!}}{\frac{10!}{3!7!}}= \frac{7}{24}=0,292


Svar #10
18. april 2016 af maria2016

Hvordan beregner du parenteserne ud, jeg forstår ikke hvorfor du får 7 fakultet ovenover og nedenfor??

Jeg har skrevet en besked til dig soeffi i indbakke?


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2016 af Soeffi

#9

\large \\P(k=0)=\frac{\binom{3}{0} \binom{10 -3}{3 - 0}}{\binom{10}{3}}=\frac{\binom{3}{0} \binom{7}{3}}{\binom{10}{3}}=\frac{K_{3,0}\cdot K_{7,3}}{K_{10,3}}\\\;\\\;\\ K_{3,0}=\frac{3!}{(3-0)!0!}=\frac{3!}{3!\cdot 0!}\\\;\\\;\\ K_{7,3}=\frac{7!}{(7-3)!3!}=\frac{7!}{4!\cdot 3!}\\\;\\\;\\ K_{10,3}=\frac{10!}{(10-3)!3!}=\frac{10!}{7!\cdot 3!}


Svar #12
18. april 2016 af maria2016

Hej Soeffi, jeg vil gerne have hjælp til opgave 2.1. Jeg forstår ikke helt, hvordan der kan være 6% chance for jul.

Vedhæftet fil:Billede1.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. april 2016 af Soeffi

De siger vel 7/108 = 0,0648


Svar #14
18. april 2016 af maria2016

Er det ikke 105 i stedet for 108?

Fordi man siger vel der er 7 gange hvid jul og 15 år hvert gennemsnit, så 7 * 15 = 105 og derefter 7/105= 0,066 


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. april 2016 af Soeffi

#14 Er det ikke 105 i stedet for 108?

Det er 108. Der står fra 1900 til 2008.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. april 2016 af Stats

I en matematik klasse på en privat skole i Danmark er der i alt 10 studerende. Der er syv kvindelige og tre mandlige studerende. Tre af de studerende vælges ved lodtrækning.

1. Beregn sandsynligheden for, at der udtrækkes henholdsvis 0, 1, 2, eller tre mandlige studerende.

P(0 mænd og 3 kvinder) + P(1 mand og 2 kvinder) + P(2 mænd + 1 kvinde) + P(3 mænd og 0 kvinder) =

(K3,0·K7,3)/K10,3 + (K3,1·K7,2)/K10,3 + (K3,2·K7,1)/K10,3 + (K3,3·K7,0)/K10,3 = 

(1·35)/120 + (3·21)/120 + (3·7)/120 + (1·1)/120 =

120/120 = 1 - altså 100 % hvilket også giver mening.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.