Matematik

Uniform konvergens af funktionsfølger

11. maj 2016 af SuperManBat (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

f_n: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}

x \rightarrow \frac{x^{2n}}{1+x^{2n}}

a) Vis at følgen {f_n}n∈N konverger punktvis 

b) Beregn afstanden d_{\mathbb{R}}(f_n,f) og afgør om følgen er uniformt konvergent. 

c) Der næst indskrænkes definitionsmængden til x ∈ [1 + δ, ∞[ hvor δ > 0. Bevis, at da er funktionsfølgen uniformt konvergent. 

I a) får jeg at funktionen konvergerer punktvis mod 

f(x)=\left\{\begin{matrix} 0 & x \in]-1,1[ \\ 1/2& x=-1,1 \\ 1& x \notin[-1,1] \end{matrix}\right.

kan nogen hjælpe med spg. b) og c)

jeg tror at det skal være noget med

\mid f_n-f \mid= \mid \frac{x^{2n}}{1+x^{2n}}-0 \mid

\mid f_n-f \mid= \mid \frac{x^{2n}}{1+x^{2n}}-1/2 \mid

\mid f_n-f \mid= \mid \frac{x^{2n}}{1+x^{2n}}-1 \mid

jeg ved ikke hvordan jeg skal finde sup

tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2016 af peter lind

Sæt det på en fælles brøkstreg for eks. den sidste giver i tælleren x2n-1-x2n = -1 . Du har så |fn-f| = 1/(x2n+1)

Du skal dernæst undersøge uligheden |fn-f| < ε. Isoler x2n i den ulighed og evt. også n. Se efter for hvilken n denne ulighed er opfyldt


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2016 af AskTheAfghan

(Slettet.)


Svar #3
11. maj 2016 af SuperManBat (Slettet)

Jeg har problemer med uligheden \mid f_n -f \mid < \epsilon ikke får et udtryk for for n eller x^{2n}


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2016 af peter lind

Hvis du går videre fra beregningerne i #1 skal du se på uligheden

(x2n+1) < ε <=> x2n+1 > 1/ε <=> x2n > 1/ε-1

Problemet opstår fordi at x2n => 1 for |x|->1 for enhver fast værdi af n kan du altså vælge et x så x2n er så tæt på 1 som du ønsker


Skriv et svar til: Uniform konvergens af funktionsfølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.