Fysik

Coulombkraften

05. juni 2016 af Sarahbryn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Er der en der kan hjælpe mig med lidt forståelse af coulombkraften?

Er der bare frastødningen mellem partikler af ens ladning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2016 af mathon

Den kraft der virker mellem to punktformige ladninger i afstanden r - tiltrækkende eller frastødende.

 Størrelse: 

                        F=\frac{1}{4\pi \varepsilon _o}\cdot \frac{q_1\cdot q_2}{r^2}

Som vektor når den positive retning er defineret:

                        \overrightarrow{F}=\frac{\pm 1}{4\pi \varepsilon _o}\cdot \frac{q_1\cdot q_2}{r^3}\cdot \overrightarrow{r}


Svar #2
05. juni 2016 af Sarahbryn (Slettet)

Hvad menes der helt præcis med "den kraft der virker mellem to punktformige ladninger"? Jeg skal egentlig ikke bruge formlerne - jeg skal bare have en forståelse for, hvad kraften er. Hvilken kraft det er og hvilke partikler kraften arbejder med


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2016 af mathon

Ladninger med forskelligt fortegn tiltrække hinanden.

Ladninger med samme fortegn frastøder hinanden.


Svar #4
05. juni 2016 af Sarahbryn (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2016 af Eksperimentalfysikeren

Vektorformen er:

\vec{F} = \frac{-1}{4\pi \varepsilon_{0}}\cdot \frac{q_{1}\cdot q_{2}}{r^{3}}\cdot \vec{r}

hvor \vec{F}  er kraften på q1

og \vec{r}er vektoren fra q1 til q2.

Ladningerne regnes med fortegn.


Skriv et svar til: Coulombkraften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.