Fysik

Transformation

08. juni 2016 af nanna06805 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Er der en, som kan fortælle mig, hvad transformation helt præcis er, og hvad der sker, og hvordan det foregår? :-) 

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2016 af mathon

Transformation er en nedbringelse af strømstyrken i transportnettet til forbrugere langt fra det sted, hvor el-produktionen foregår.

Herved nedsættes effekttabet betydeligt
                                                                     E_{tab}=R_{ledninger}\cdot {I_{s}}^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2016 af mathon

Ved vekselspænding:

Når vinderne kaldes N, spændingerne U og strømmene I

er sammmenhængen for en ideel transformer:

                                  \frac{U_s}{U_p}=\frac{N_s}{N_p}=\frac{I_p}{I_s}

dvs
                                 U_s\cdot I_s=U_p\cdot I_p

                                         


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2016 af mathon

Primærspolen inducerer en vekselspænding i transformerens sekundærspole.


Svar #4
08. juni 2016 af nanna06805 (Slettet)

Ved du også, hvad det bruges til i hverdagen? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2016 af hesch (Slettet)

I hverdagen benyttes en lang række apparater, der tilsluttes lysnettet, men ikke anvender 1230V. Det være sig:

- mobiltelefoner ( under opladning )
- halogenpærer
- TV, radio og computere
- barbermaskiner
- osv.

Til transformation af 230V til en passende spænding/strøm benyttes næsten udelukkende elektronisk transformering, hvor primærspole, sekundærspole, jernkerne ikke anvendes, men hvor spændingen klippes i stykker, og disse stykker "bredes ud i et tyndt lag" eller "stables oven på hinanden" ( spændingen nedtransformeres hhv. optransformeres".

Dette er også en transformation, og den anvendes i hverdagen.

Link til billede:

https://www.google.dk/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.learnabout-electronics.org%2FPSU%2Fimages%2FSMPS-basic-2.gif&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.learnabout-electronics.org%2FPSU%2Fpsu31.php&docid=H1DcEW-i5KRJRM&tbnid=5adzy25WI4XavM%3A&w=470&h=353&client=firefox-b&bih=938&biw=1920&ved=0ahUKEwitkJWo75jNAhVDFCwKHaReDd8QMwgnKA0wDQ&iact=mrc&uact=8


 


Skriv et svar til: Transformation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.