Fysik

Radioaktivitet

16. juni 2016 af STE02 - Niveau: B-niveau

Hej SP

Er der nogen, der kan fortælle mig, hvad et isotopkort er, og hvordan det navigeres? 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2016 af mathias1997

Et isopkort viser alle isotoper af grundstofferne. Der findes nemlig ikke kun en version af et givent grundstof, men forskellige udgaver med et varierende antal neutroner. Nogle isotoper er stabile, andre er ustabile.

Du har måske hørt om kulstof-14, som er en isotop man anvender til at datere arkæologiske fund. Isotopen er ustabil (radioaktiv), men har en meget lang halveringstid, derfor kan man beregne sig frem til et ca. årstal ved at måle forekomsten af isotopen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2016 af mathon

Kort:
             et isotopkort viser - aflæst på akserne - antal protoner og antal neutroner for en isotop X
             så
                        _{Z}^{Z+N}\textrm{X}\; =\; _{Z}^{A}\textrm{X}  kan noteres.

         


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2016 af mathon

Aldersbestemmelse med _{ }^{14}\textrm{C}.

Når A_o er aktiviteten pr gram pr minut fra et nyslagtet dyrs knogle
og A er den målte aktivitet pr gram pr minut fra det biologiske objekt, der skal aldersbestemmes
gælder for alderen t:

                                t=\left ( 19000\; aa r \right )\cdot \log \left ( \frac{A_0}{A} \right )
                       


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2016 af mathon

detaljer:
                         A(t)=A_0\cdot e^{-kt}

                         e^{kt}=\frac{A_0}{A}

                         {kt}=\ln\left (\frac{A_0}{A} \right )=\ln(10)\cdot \log\left (\frac{A_0}{A} \right )

                        t=\frac{1}{k}\cdot \ln(10)\cdot \log\left (\frac{A_0}{A} \right )

                        t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln(10)\cdot \log\left (\frac{A_0}{A} \right )

                        t=\left (\frac{5770\; aa r}{\ln(2)}\cdot \ln(10) \right )\cdot \log\left (\frac{A_0}{A} \right )

                        t=\left (19000 \; aar\right )\cdot \log\left (\frac{A_0}{A} \right )


Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.