Matematik

Bestem forskrift

05. september 2016 af MMLL13 - Niveau: B-niveau

Kan nogen hjælpe?

En ret linje har hældningskoefficienten -2 og skærer koordinatsystemets første akse i punkt P(3,0)

Bestem en forskrift for den funktion f, der har denne rette linje som graf..


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2016 af Capion1

y = ax + b
a er hældningskoefficient. Indsæt P og bestem b herved.


Svar #2
05. september 2016 af MMLL13

Jeg ved hvordan man gør, men det volder problemer for mig, at der er et 0. Kan du hjælpe måske?

jeg skal jo give 3,0 værdierne x og y, men hvad skal have hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. september 2016 af PeterValberg

#2 Tag dig lige sammen og tænk et øjeblik...

y = ax + b
0 = -2·3 + b
b = 6

Dermed er forskriften:

y = -2x + 6

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
05. september 2016 af MMLL13

Tak for det Peter. er det ligemeget om det hedder 0=-2•3+b  eller 3=-2•0+b ?

Hvordan ved jeg at det er 0 der er y's plads?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. september 2016 af sjls

#4

Nej, det er ikke ligemeget. Man kan ikke bare bytte rundt på leddene sådan. Hvis man gør noget på den ene side af lighedstegnet, skal man også gøre det samme på den anden side. Ellers bliver det til en helt anden ligning, og du vil få en forkert værdi af b.

Du ved, at det er 0, der skal stå på y's plads, fordi ligningen for en ret linje er

y=ax+b

og da koordinaterne i dit punkt P er skrevet op som P(x,y)=P(3,0),

har du allerede en x-, y- og a-værdi, så disse skal indsættes på deres respektive pladser i ligningen. Da 0 står på y's plads i dit punkt P, skal det altså ligeledes stå på y's plads i ligningen for den rette linje.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. september 2016 af mathon

"Hvordan ved jeg at det er 0 der er y's plads?"

x-aksen har ligningen:
                                         y=0
dvs
 alle x-aksens punkter er på formen
                                                             (x,0).
 


Skriv et svar til: Bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.