Fysik

El-radiator og modstandskoblinger

12. september 2016 af iamanonymous (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis nogen kan hjælpe, ville jeg blive meget glad!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du må lige give os noget at arbejde med. Hvordan lyder dit problem?


Svar #2
12. september 2016 af iamanonymous (Slettet)

Hov, sorry. Opgaven er vedhæftet her :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2016 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2016 af PeterValberg

tilfælde 3 er en serieforbindelse, - læg værdierne sammen

tilfælde 4 er en paralleforbindelse, brug reciprokformlen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Start med den første. Effekten P1 = U2/ R1, hvor R1 er modstanden i første delopgave.

Gentag med delopgave 2.

I 3 skal du starte med at finde modstanden af de to modstande koblet i serie. Derefter gør du igen som i 1.

Tilsvarende skal du finde modstanden i parallelkoblingen og derefter effekten.

2. spørgsmål: find den kobling, der trækker den største strøm og regn strømstyrken ud. Herefter kan du finde svaret.


Svar #6
12. september 2016 af iamanonymous (Slettet)

Tak for svar, kan det passe at opg. a skal løses således? Altså ved først at bestemme strømstyrken (I), for dereter at benytte sig af formlen P=U*I?
Tilfælde 1: 

Strømstyrke: I = U / R = 230 V / 54 Ω = 4,259 A

Effekt: P = U * I = 230 V * 4,259 A = 979,57 W

Tilfælde 2: 

Strømstyrke: I = U / R = 230 V / 81 Ω = 2,84 A

Effekt: P = U * I = 230 V * 2,84 A = 653,2 W

Tilfælde 3: 

Resistanserne lægges sammen, da det er en serieforbindelse: 54 Ω + 81 Ω = 135 Ω

Strømstyrke: I = U / R = 230 V / 135 Ω = 1,704 A

Effekt: P = U * I = 230 V * 1,704 A = 391,92 W

Kan I hjælpe lidt med tilfælde 4? Hvad er reciprokformlen? 


Svar #7
12. september 2016 af iamanonymous (Slettet)

Svar #5

Har først lige set dit svar nu. Kan se at jeg gjorde det sværere for mig selv, end hvad det behøvede være... :D

Er dog stadig lidt forvirret over den der reciprokformel i tilfælde 4, samt opgave 2 


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Ved parallelforbindelse gælder der, at 1/R = 1/R1 + 1/R2. Man kan regne det om til: R = R1R2/(R1+R2).

Du har også en anden mulighed. Du har allerede strømstyrkerne for de to modstande, når de forsynes med 230V. Dem kan du lægge sammen og så finde effekten.

Du har i alle 4 tilfælde regnet strømstyrken ud. Erder nogen af dem, der overskrider de 6A?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. september 2016 af PeterValberg

I en parallelforbindelse af n modstande vil den totale modstand ΣR
kunne bestemmes som:

\frac{1}{\Sigma R}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+_{\cdots}+\frac{1}{R_n}

og den totale modstand vil ALTID være mindre end den mindste
modstand i parallelforbindelsen :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
12. september 2016 af iamanonymous (Slettet)

Tusind tak for jeres svar! :)

Tilfælde 4:

Da det er en parallelforbindelse er R givet ved: 1 / R = 1 / R1 + 1 / R2 = 1 / 54 Ω + 1 / 81 Ω = 5 / 162 Ω

Strømstyrke: I = U / R = 230 V / (5/162) Ω = 7452 A

Effekt: P = U * I = 230 V * 7452 A = 1.713.960 W

Gør jeg det helt forkert? Den her overskrider i hvert fald de 6 A, haha


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. september 2016 af PeterValberg

Du bestemmer den totale modstand forkert...

de 6/162 Ω er den RECIPROKKE værdi af den totale modstand,
ikke den totale modstand, som er 162/5 Ω

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
12. september 2016 af iamanonymous (Slettet)

Nååå, jeg synes også det så ret vildt ud. Jeg prøver igen!

Tilfælde 4:

Da det er en parallelforbindelse, bestemmes R vha. reciprokformeln: 1 / R = 1 / R1 + 1 / R2 = 1 / 54 Ω + 1 / 81 Ω = 5 / 162 Ω

Den totale modstand må altså være 162/5 Ω

Strømstyrke: I = U / R = 230 V / (162/5) Ω = 7,1 A

Effekt: P = U * I = 230 V * 7,1 A = 1633 W

b) En 6 A sikring vil ikke holde i tilfælde 4, da strømstyrken her er på 7,1 A,og dermed højere end de 6 A.


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Det ser helt rigtigt ud.


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. oktober 2018 af Iquer (Slettet)

Ej, i må lige hjælpe mig engang her :/

 Hvordan bliver 1/54 + 1/81 lig med 5/162 ???  Jeg er lige ved at gå helt kold ;(

Overser et eller andet jeg simpelthen ser mig blind på...


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. oktober 2018 af ringstedLC

\begin{align*} \frac{1}{54}+\frac{1}{81} &= \frac{1\cdot 3}{54\cdot 3}+\frac{1\cdot 2}{81\cdot 2} \\ &=\frac{3}{162}+\frac{2}{162} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. oktober 2018 af Iquer (Slettet)

tusind tak :) 

Har aldrig været god til brøker, fandt en anden måde at løse den :)


Skriv et svar til: El-radiator og modstandskoblinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.