Matematik

Forkort brøk

17. september 2016 af nichole12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har lidt problemer med at forkorte brøker..

Hvad får I følgende brøker til (så jeg kan sammenligne med mit):

1) (u^7 *v^7) / (u^3 * v^6)

2) (b+d)^6 / (b+d)^2

3) p^9 * q^7 *(p-q)^4 / p^6 * q^8 * (p-q)^6

jeg ville være evig taknemmelig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2016 af mathon

1)

       u^{7-3}\cdot v^{7-6}


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2016 af mathon

2)

       (b+d)^{6-2}


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2016 af mathon

3)
        p^{9-6}\cdot q^{7-8}\cdot (p-q)^{4-6}=p^3\cdot q^{-1}\cdot (p-q)^{-2}=\frac{p^3}{q\cdot (p-q)^2}


Svar #4
17. september 2016 af nichole12 (Slettet)

Mathon, er det så svaret eller skal det reduceres yderligere? Altså fx i 2). Giver det sp (b+d)^4?


Svar #5
17. september 2016 af nichole12 (Slettet)

Og i nr 3): jeg forstår udregningen på nær det sidste lighedstegn. Hvordan ved jeg hvad der skal stå i tæller og hvad der skal stå i nævner?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2016 af mathon

2)

       (b+d)^{6-2}=(b+d)^{4}


        du skal vide:
                                  \mathbf{\color{Red} a^{-n}}=a^{(-1)\cdot n}=a^{n\cdot (-1)}=\left (a^n \right )^{-1}=\mathbf{\color{Red}\frac{1}{a^n}}

Når en potens i en brøk skifter fra tæller til nævner eller omvendt skifter dens eksponent fortegn.


Skriv et svar til: Forkort brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.