Samfundsfag

Ny verdensorden - hvad er det denne artikel siger om USA og BRIK-lande?

24. september 2016 af Augustthomsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg er i gang med en samf A aflevering som handler om USA og BRIK-landene og deres position i international politik. Jeg skal diskutere om der er tegn på en mere lige international magtbalance eller om USA stadig vil være i en klasse for sig selv som verdens eneste supermagt i de kommende årtier. Diskussionen tage udgangspunkt i følgende bilag og jeg skal bruge begreberne unipolaritet, bi- eller multipolaritet. 

Problemet er bare at jeg ikke forstår hvad uddraget fortæller:

1: hvad er den første grund, til at de nye magter ikke uden videre vil få magt som de har agt?

2: hvad menes der tilsidst mht. til valuta (Putin der vil have yuan som reservevaluta? Forstår ikke helt hvad valuta kan, hvad det siger om et land og hvordan det skal forstås i teksten. 

"Spørg Vietnam og Filippinerne, som i denne uge har haft sammenstød med Kina i det Sydkinesiske Hav. Eller spørg Japan, som er i en eskalerende geopolitisk strid om alt fra småøer til folkemordet i Nanking, eller Indien, som siden 1962 har udkæmpet tre grænsekrige med Kina. Eller se ud over Afrika, hvor Kina investerer i alt fra minedrift til græsningsarealer. I Zambia vandt oppositionsleder Michael Sata en jordskredssejr på sin »åbenlyse anti-kinesiske kampagne«, som New York Times skrev, og han blev bl.a. valgt på vrede over den kinesiske minedrift og kinesiske minevagters brutalitet over for arbejdere i landet.

Brasilien, Rusland og Tyrkiet er stødt på lignende modstand, når de har forsøgt at brede sig.

Det er den ene grund til, at de nye magter ikke uden videre vil få magt som de har agt. De vil møde al den modstand, som USA også gjorde – og uden Den Kolde Krig som alibi.

Læs også: Amerikansk fange kaster lys over Nordkorea-krigen

Den anden grund er, at den amerikanske magt ikke udelukkende er politisk, og at den ikke-politiske magt er svær at vippe. Under præsident Bush junior sagde 80 pct. af den ikke-vestlige verden f.eks., at de var stærkt kritiske over for USA, men samtidigt sagde 700 mio. mennesker ifølge en global Gallup-måling, at de gerne ville emigrere fra deres hjemlande, og størsteparten ville flytte til USA. En meningsmåling foretaget af Hurun i Kina sagde i februar i år, at 64 pct. af kinesiske millionærer ønskede at emigrere fra Kina – og hovedparten ville til USA.Det er simpelt for Præsident Putin at sige, at han ønsker den kinesiske yuan som ny reservevaluta, men at virkeliggøre det? 62 pct. af verdens kapitalreserve er i dag i dollar, og den kinesiske yuan er ikke engang blandt top-fem. De næste fire på listen er euro, yen, britiske pund og schweizerfranc. Og med god grund: Yuan er som valuta lige så kunstig som Conchita Wurst; valutaen er fastsat af få mennesker i Kina og manipuleret efter forgodtbefindende, og den savner en åbenhed og soliditet, som får verden til at stole på dollar."


Skriv et svar til: Ny verdensorden - hvad er det denne artikel siger om USA og BRIK-lande?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.