Fysik

gynge

30. september 2016 af Holst97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej studieportalen. Jeg sidder med denne opgave, jeg har snart kigget så meget på den at jeg ikke kan finde rundt i det mere, er der en som kan hjælpe mig med at finde formlen til den første opgave, tror jeg selv kan fange den derfra tusind tak på forhånd :-)

Et barn på 25 kg sidder på en gynge og gynger frem og tilbage. Barnet når op i en højde af 2 m over den nederste position. Gyngens snore er 6 m lange. Vi ser bort fra luftmodstand.

Hvilken hastighed har barnet, netop når hun passerer bunden af cirkelbuen?

Hvilke kræfter er barnet påvirket af på dette tidspunkt?

Beregn disse kræfters størrelse.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2016 af peter lind

a)  Brug energibevarelse

b) tyngdekraft og snoretræk

c) Summen af kræfterne skal give den nødvendige centripetalkraft


Svar #2
30. september 2016 af Holst97 (Slettet)

tak for dit hurtige svar, jeg sidder og kigger i min bog, men kan stadig ikke få det til at fungere, da jeg ikke helt kan visionere at jeg har en radius, jeg er meget sikker på at det skal ændres til en vektor, men hvordan jeg får det til at fungere det er dog problem.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2016 af mette48 (Slettet)

Når barnet er helt oppe og begynder at ryge nedad er hastigheden 0.

Energi nederst i bevægelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2016 af Capion1

Ja, benyt energibevarelsen som tidligere anført.
Vi forudsætter, at tyngdekraften alene udfører gyngeturen, efter barnet i gyngen er ført ud til yderstilling og slippes derfra. Da er
Ekin + Epot = konstant.
Find ud af hvornår den ene energiform er 0 og den anden maksimal, - og omvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2016 af jantand

Energien når gyngen er oppe er

Potentiel energi= Massen * g* Afstanden massen er løftet i tyngdefeltet.

Massen 25 kg

g =  9,8

Løftet 2 m.

25*9,8*2

Det bliver til kinettisk energi (bevægelse)

Ekin =1/2*m*v2 =1/2*25*v2

Energien er bevaret. Der regnes ikke med vindmodstand og modstand i hængsler og andet.

Så      25*9,8*2= 1/2*25*v2   P.S. Obs!!!!! Læg mærke til at massen er på begge sider af lighedstegnet. Så det betyder ikke noget hvad barnet vejer. Det er godt at vide til en anden gang.

Ligningen løses for   v2 = 9,8*2*2              v= 6,26 m/s


Skriv et svar til: gynge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.