Dansk

Subjekt og objekt

07. oktober 2016 af sametkb (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Skal analysere nogle sætninger, og der står at jeg skal afgøre om det er subjekt, subjektprædikat, objekt eller dativsobjekt. Hvordan finder man ud af det? hjælp tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2016 af Smut1

Jeg giver hende en blomst.

Jeg = subjekt

hende = dativobjekt

blomst = objekt

Han er køn.

Han = subjekt

køn = subjektsprædikat


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Alt hvad Smut1 er rigtigt, her er den i mere generel form:

Subjekt = Den/det der udfører handlingen

Objekt = Den/det der bliver gjort noget ved

Dativobjekt = Den/det der bliver taget hensyn til ved udførelsen af handlingen

Subjektsprædikat = Synonym for Subjektsprædikat... Hvis du kan sætte lighedstegn mellem subjekt og dette led er leddet et subjektsprædikat (I Smut1's eksempel kan man f.eks. sætte lighedstegn ml. han og køn)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2016 af Stygotius (Slettet)

På dansk findes ikke akkusativ og dativ, og det er derfor noget sludder at tale om akkusativobjekt og dativobjekt. Man taler om hhv. et direkte og et indirekte objekt eller et genstandsled og et hensynsled..

Den rigtige betegnelse for et omsagnsled til grundled et et "subjektsprædikativ".

En sætnings prædikat er noget helt andet. 


Skriv et svar til: Subjekt og objekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.