Matematik

Lineær funktion

24. oktober 2016 af superfisk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg har virkelig brug for hjælp med denne opgave, jeg kan simpelthen ikke komme videre! Håber der er nogle som kan hjælp! 

Opgave a
Jeg har lavet opgave a som går ud på at opstille en model for antallet af robotter som funktion af antal år efter 2001.  

Jeg har sat det op som en eksponentiel funktion: y = b*a^x og skrevet herved betegnelserne: 

x = antal år efter 2001 

y = antal robotter

a = procent som robotterne vokser med om året 

b = der var 2039 robotter i år 2001

Men jeg går i stå ved opgave b og opgave c. 

Er der nogle som kan hjælpe? 

PS. Jeg har vedhæftet opgave som et billede, klik på det for at se opgaven! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2016 af AMelev

Overskriften er lidt misvisende for en opgave der drejer sig om eksponentiel vækst :)

a er ikke vækstprocenten. a er fremskrivningsfaktoren og a = 1 + r, hvor r er vækstraten.

Du skal lave eksponentiel regression på datasættet. Før du har gjort det, kan du ikke besvare nogen af spørgsmålene. Husk, at du meget fornuftigt har valgt, at x skal angive antal år efter 2001.


Svar #2
24. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Hvad kan jeg skrive i stedet for?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2016 af AMelev

I stedet for lineær funktion? Eksponentiel funktion eller eksponetiel vækst - det er jo det, opgaven drejer sig om.

Men det var måske ikke det, du mente?


Svar #4
24. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Nej misforstod det du læste, sorry! 

Men kan ikke helt finde ud af hvordan jeg kan komme frem til hvad den årlige procentvise stigning er? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2016 af AMelev

Har du lavet regressionen? Før du har det, kan du ikke komme videre.


Svar #6
24. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Jeg har lavet dette indtil videre


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2016 af AMelev

Om igen - du har ikke ladet x være antal år efter 2001! 


Svar #8
24. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Skal det være sådan her i stedet for?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2016 af AMelev

Jep, og så skal du huske, at TIs a er vores b og omvendt.


Svar #10
24. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Okay så, hvordan kommer jeg så frem til den procentvise stigning?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. oktober 2016 af AMelev

#1

a er fremskrivningsfaktoren og a = 1 + r, hvor r er vækstraten.

Hvad har du fået a til?


Svar #12
24. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Jeg har fået a til 1,1188.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. oktober 2016 af AMelev

Jep - hvad er r så?


Svar #14
25. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Hvis a = 1 + r. Er r = a-1?


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. oktober 2016 af AMelev

Nemlig!


Svar #16
25. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Super! 

Jeg får et tal som så hedder 0,1188, skal jeg så gange det med 100 for at få det i procent?


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. oktober 2016 af AMelev

Endnu en gang Bingo.


Svar #18
25. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen og gode forklaringer! :-D 


Brugbart svar (0)

Svar #19
25. oktober 2016 af AMelev

Er du med på sidste spørgsmål?


Svar #20
25. oktober 2016 af superfisk (Slettet)

Ja :)

Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.