Matematik

Differentielregning (haster)

29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvordan diffentierer man: 

1/x + 5 e^3x

Har fået det til:

-1/x^2 + 3*e^3x

Er lidt usikker på man skal fjerne 5? Og hvad står der efter 5?  Gange-tegn?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2016 af Soeffi

#0 

Det skal nok være: 1/x + 5 \cdot e^{3x}

Det giver differentieret: -1/x^{2}+15\cdot e^{3x}


Svar #2
29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Hvor får du 15 fra?

Svar #3
29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Hvis jeg så skal bestemme differentialkvotienten f'(0), giver det så det her?

f'(x) = -1/x^2 + 15 *e^3x
f'(0) = -1/0^2 + 15 *e^3*0
f'(0) = 15 * 1 = 15

???

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2016 af Soeffi

#2 Hvor får du 15 fra?

(5·e3x )' = 5·3·e3x = 15·e3x.


Svar #5
29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Tak! Har du mulighed for at besvare #3?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2016 af AMelev

Du kan ikke bestemme f '(0), da f ikke er defineret i 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2016 af Soeffi

#3 Hvis jeg så skal bestemme differentialkvotienten f'(0), giver det så det her?
f'(0) = -1/0^2 + 15 *e^3*0

Du kan ikke dividere med 0. Er du sikker på, at du har forstået opgaven rigtigt?


Svar #8
29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Altså opgaven lyder, at jeg skal finde den afledte funktion for f(x) = 1/x + 5 e^3x, og den har jeg så fået til -1/x^2 + 15*e^3x, og så skal jeg finde differentkvotienten f'(0)? Og det kan jeg ikke eller?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2016 af fosfor (Slettet)

s


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2016 af AMelev

#8 Hvis f(x) = 1/x + 5e3x, så kan du hverken beregne f(0) eller f '(0), da nævneren ikke må være 0.

#0

1/x + 5 e^3x

Er lidt usikker på man skal fjerne 5? Og hvad står der efter 5?  Gange-tegn?

Ja, det er et usynligt gangetegn efter 5, så du skal bruge reglen (k·f)' = k·f ', hvor k er et tal.


Svar #11
29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Så det er en snydeopgave jeg har fået mig?

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. oktober 2016 af AMelev

Eller måske en "Er du vågen?"-opgave.


Svar #13
29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Så hvad kan jeg skrive til opgaven? At man ikke kan finde f'(0), da nævneren ikke må være 0?

Svar #14
29. oktober 2016 af jensenshjælp (Slettet)

Kan jeg sige:
Jeg kan ikke bestemme differentialkvontienten f'(x) i -1/x^2 + 15*e^3x, da nævneren ikke må være 0

Brugbart svar (0)

Svar #15
29. oktober 2016 af AMelev

#13 Ja, fx.
Du kunne også skrive: Da nævneren ikke må være 0, er f ikke defineret i 0, og dermed findes f '(0) heller ikke.

#14 eg kan ikke bestemme differentialkvotienten f'(x) = -1/x^2 + 15*e^3x for x = 0, da nævneren ikke må være 0


Skriv et svar til: Differentielregning (haster)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.