Matematik

Tællemetode - kombinatorik

30. oktober 2016 af KaspermedK - Niveau: Universitet/Videregående

Hej hjælpere. Jeg har denne opgave:

Jeg har fået det første spørgsmål til at være:

9!=362880

Det næste med t har jeg fået 7!=5040

Men den sidste ved jeg ikke helt hvordan jeg skal gribe an. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2016 af AMelev

mat kan stå på 7 positioner (123, 234, 345, 456, 567, 678, 789) og så er der 6 positioner til at fordele de andre på.


Svar #2
30. oktober 2016 af KaspermedK

Takker, er det andet jeg har lavet korrekt? ??

Brugbart svar (1)

Svar #3
30. oktober 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis alle 9 bogstaver havde været forskellige, så ville svaret være 9!. Men da man vil betegne de to kombinationer

m1atem2atik

m2atem1atik

som den samme, skal vi halvere antallet af kombinationer.

Der er også 2 t'er og 2 a'er, så antallet af kombinationsmuligheder er

9! / (2*2*2)


Svar #4
30. oktober 2016 af KaspermedK

Tusind tak, hvad så med nr. 2 spørgsmål? :-) ang. t alene :-)

Brugbart svar (1)

Svar #5
30. oktober 2016 af fosfor (Slettet)

#4 2'eren er det samme hvor du skal finde antallet af omordninger for "maemaik". F.eks.

t mameaik t

t maemaik t

osv.


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. oktober 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis vi placerer de to t'er i hver ende, så har vi 7 bogstaver tilbage. Der er stadig 2 a'er og 2 m'er, så svaret er

7! / (2*2)


Svar #7
30. oktober 2016 af KaspermedK

Tak gutter :D

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2016 af Soeffi

#0

a) 9!/23 = 45.360 (Som ovenfor).

b) 7!/22 = 1.260 (Et t anbringes i hver ende. De resterende 7 pladser udfyldes med de øvrige 7 bogstaver, hvoraf m og a er gengangere).

c) 7·6! = 7! = 5.040 (m, a og t er genganger-bogstaverne. Een af hver er taget ud, så der skal ikke divideres med noget).


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2016 af fosfor (Slettet)

c) skal give 4980


Svar #10
30. oktober 2016 af KaspermedK

Hvorfor 4989?

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2016 af fosfor (Slettet)

(0-bog)-mat-(6 bog)
(1 bog)-mat-(5 bog)
(2 bog)-mat-(4 bog)
(3 bog)-mat-(3 bog)
(4 bog)-mat-(2 bog)
(5 bog)-mat-(1 bog)
(6 bog)-mat-(0 bog)

Disse syv cases er der.


Svar #12
30. oktober 2016 af KaspermedK

Sorry, men forstår ikke din måde, #11

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. oktober 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

De resterende bogstaver kan arrangeres på 6! måder. Man kan så placeret 'mat' 7 forskellige steder. Så man har altså 6! måder med 'mat' forest. 6! måder med 'mat' efter 1. bogstav. 6! måder med 'mat' efter 2. bogstav osv. Så 7*6! måder i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. oktober 2016 af AMelev

#12 Det er i princippet det samme som i #1 (bog ~bogstaver), men vi er ikke enige om antallet. Jeg får også 5040.


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. oktober 2016 af fosfor (Slettet)

Som i #8 kan du først fjerne et m, a og t. De resterende 6 bogstaver kan placeres på 6! måde, og "mat" kan indsættes 7 steder, dvs. 7*6! = 5040.

Hvis de resterende 6 falder "mateik" og vi indsætter mat i starten fås: "matmateik"
Hvis de resterende 6 falder "mateik" og vi indsætter mat på plads 4 fås: "matmateik" (det samme igen)

Dvs. noget bliver talt dobbelt. Det der bliver talt dobbelt er strenge med "mat" to steder (som ovenstående).

Det skal trækkes fra er antallet af måder at fordele e, i og k, i paranteserne: () mat () mat ()

Dvs 3! * 10 = 60, hvor 10 er antallet af måder man kan vælge antal bogstaver i hver parantes, som svarer til at vælge 3 tal blandt (0,1,2,3) således at summen er 3.


Svar #16
30. oktober 2016 af KaspermedK

Jeg får også 5040 vha. jeres metoder. 

- Forresten tak fordi I vil hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. oktober 2016 af AMelev

#15 Den køber jeg.


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. oktober 2016 af Soeffi

#15 

Det er rigtigt, at matmateik og matmateik er det samme, men det betyder vel kun, at man skal trække gengangere af mat-strengen fra.

Lad os sige, at mat anbringes i starten af strengen, så kan den anden mat-streng anbringes på 4 måder. Desuden kan de resterende bogstaver anbringes på 3! måder.

Det må betyde, at der er 7·4·3! gengangere, som skal trækkes fra 7!, dvs resultatet er 5040 - 168 = 4.872.


Svar #19
30. oktober 2016 af KaspermedK

Nu jeg delvis med, men jeg står lidt af med "10" i din udregning:

7*6!-3!*10


Brugbart svar (0)

Svar #20
30. oktober 2016 af fosfor (Slettet)

#18 Hvis du først vælger at placere "mat" i midten er der kun 2 steder (3 første, 3 sidste) den anden "mat" kan placeres på. Ikke 4 måder altid.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.