Fysik

naturkatastrofer

01. november 2016 af Mathias78 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hey studieportalen

er igang med en fremlæggelse om naturkatastrofer og har valgt blandt andet tsunami som emne, så ville lige høre om der er nogen der ved noget om hvordan en tsunami opstår? self kan jeg læse om det på nettet, men vil gerne have det skåret ud i pap

mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2016 af MatHFlærer

En tsunami opstår i største tilfælde af jordskælv i undergrunden. Derved dannes en kæmpe rystelse, som påvirker overfladen i vandet, og sender det i alle retninger. Derved fremkommer der altså en tsunami. En tsunami kan også opstå på mange andre usædvanlige måder som meteornedslag eller lign. Altså større genstanden der kan påvirke området. 

I dit emne kan du måske udvide det lidt mere og kigge på historien og se, hvad en tsunami har foråsaget og hvad jordskælv er for en størrelse. Det kan blive meget tyndt med at fokusere på opståelsen kun. 

-> http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Geografi/Naturgeografi/Oceanografi/tsunami 

-> http://politiken.dk/udland/ECE1565364/et-aar-efter-verdens-dyreste-katastrofe-japan-leder-stadig-efter-doede/ 

-> http://www.geus.dk/DK/popular-geology/edu/viden_om/den_dynamiske_jord/Sider/ddj_007-dk.aspx 

Prøv lykken. Jeg er sikker på, at du nok skal få et interessant projekt ud af det. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

Ved et jordskælv, hvor en del af havbunden sænkes, vil vandoverfladen over et større område falde et stykke, måske kun ½m. Vand fra omgivelserne vil strømme til hvorved der dannes en bølge med meget stor bølgelængde. Den starter med et fald i vandstanden, men vand, der strømmer til vil få så stor hastighed, at der "fyldes for meget på" og vandstanden stiger til over det, den var før jordskælvet. Bølgen vil bevæge sig ud i alle retninger. Når den nærmer sig land, vil bølgehastigheden blive mindre, fordi havdybden er mindre. Det sker selvfølgelig først med forenden af bølgen. Derfor bliver den indhentet af den senere del af bølgen, og bølgen vokser derfor i højden. Den foreste del af bølgen er ofte neddadgående, så vandet trækker sig tilbage fra kysten. Derefter kommer den forhøjede vandstand og på grund af hastighedsforskellene vokser bølgen op til enorme højder.

I Kamakura i Japan står der en 14m høj bronzebudha, Daibutsu, ca. 1km inde i landet. Den har stået i et tempel, men det blev skyllet væk af en tsunami i 1400-tallet. Det viser noget om, hvor kraftig en tsunami kan være.


Skriv et svar til: naturkatastrofer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.