Matematik

Normalfordeling

05. november 2016 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: B-niveau

En fiskeeksportør ønkser af hensyn til kunderne at klassificere nogle fisk i 3 kategorier, så

* 25% betegnes som små

* 55% betegnes som normale

* 20% betegnes som store

Af erfaring ved man, at fiskens længde ernormaltfordelt med middelværdig 24,5 cm o gspredning 3,5 cm.

Bestem grænserne for de 3 kategorier.

Hvad skal jeg gøre og kan det gøre i GeoGebra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2016 af Capion1

Jeg har ingen kendskab til GeoGebra. Kan du benytte sandsynlighedspapir eller normalfordelingspapir?


Svar #2
05. november 2016 af Anonyminized (Slettet)

#1

Ved ikke lige hvad sandsynlighedspapir eller normalfordelingspapir er.

Har altid kun brugt GeoGebra eller Excel til udregninger af normalfordeling.

Kan du give mig en idé om, hvad det er jeg skal, så kan jeg måske selv løse det i enten Geogebra eller Excel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2016 af Capion1

I Excel
=NORMFORDELING(x;24,5;3,5;1)
Det sidste 1'tal betyder, at intervallet, hvori sandsynligheden ligger, er   ]- ∞ ; x]
Find de første 25% for de små fisk
Find de første 25% for de små fisk + de næste 55% for de normale fisk
Find de første 25% for de små fisk + de næste 55% for de normale fisk + de sidste 20% for de store fisk

Med normalfordelingspapir er det en ret linje gennem to punkter. Meget nemt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2016 af Capion1

Grænserne
22,1 cm  og   27,4 cm
skulle ikke være helt dårlige.


Svar #5
05. november 2016 af Anonyminized (Slettet)

Hvorledes får du Excel til det? 

Mit brokker sig en del over at få skrevet ligningen sådan


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2016 af Capion1

Lad celle A1 stå tom
Skriv formlen i celle B1        =NORMFORDELING(A1;24,5;3,5;1)
Når der i A1 indsættes 22,1 vil der i celle B1 stå 0,24...    som de første 25% 
Når der i A1 indsættes 27,4 vil der i celle B1 stå 0,79...    som de første 25% + 55% = 80%      


Svar #7
05. november 2016 af Anonyminized (Slettet)

Det lyder enkelt. Det som dog undre mig er, hvordan du komme frem til de tal, altså 22,1 og 27,4 cm

Har du udregnet dem med normalfordelingspapir eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. november 2016 af Capion1

Du har måske det engelsksprogede Excel. Jeg ved ikke, hvad kommandoen dér hedder.
Men jeg har brugt Excel som anført i # 6.


Skriv et svar til: Normalfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.