Fysik

Optik

14. november 2016 af 123451235123412345 (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hej
Er der nogen der ved, hvordan lys brydes, når det rammer et hjørne. Spredes det måske ud?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

En lysstråle har en vis mindste bredde. Derfor vil en stor del af lyset ramme de flader, der danner hjørnet, og reflekteres. Hvis lyset kommer "indefra" hjørnet, vil det reflekterede lys ofte ramme en anden side og reflekteres herfra. i spidsen af hjørnet og i de kanter, der danner hjørnet, vil lyset spredes som om der er en meget lille linse i hjørnet og meget tynde cylinderlinser i kanterne.

Man benytter reflektionen fra hjørner til at sende lys tilbage ade den vej, det er kommet. Hvis et glasprisme har tre flader, der står vikelret på hinanden, og en fjerde side, der danner samme vinkel dem alle de tre første sider, kan man sende lys ind gennem denne "pyramidebund" og få det ud i præcis den modsatte retning. Kanterne er lavet meget omhyggeligt, så der ikke er væsentlig spredning her. Man bruger det ved landmåling, idet man lader en laserimpuls ramme sådan et prisme, og så måler man, hvor lang tid, der går, iden lyset kommer tilbage. Et katteøje til en cykel virker på samme måde, dog med mange små prismer i en plastikplade.

I spejlreflekskameraer sendes lyset gennem objektivet ind til et skråtstillet spejl til en matskive, hvor der dannes et billede. Over matskiven er der et rooftoppentagonprisme. Det er femkantet set fra siden og oversiden er formet som et tag. Lyset reflekteres tre gange, så det kommer ud til en lup, hvor man kan se billedet retvendt. Tagrykken på prismet er så nøjagtigt lavet, at man ikke kan se, hvor den er.


Skriv et svar til: Optik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.