Fysik

Nyttevirkning - Hjælp til Etilført og Enytte!!!! HASTER

15. november 2016 af Jensen193 - Niveau: A-niveau

Hvis jeg skal finde nyttevirkningen af et apperat, skal man bruge følgende 2 formler ikke?

E_{nytte}=m_{vand}*c_{vand}*\Delta T_{vand}

m = massen af vand målt i kg 

c = vandets varmefylde, altså 4,18 \frac{kJ}{kg*C}

T = Temperaturændring (Altså sluttemperatur minus starttemperatur)

----------

Også bruger jeg bare denne formel for Etilført:

E_{tilfort}=P*\Delta t 

Hvor P er effekten af apparatet, og t er tid

-------

Hvis jeg så har noget vand med massen 0,582 kg og temperaturen stiger fra 20-30 (altså temperaturændring på 10), og effekten af apparetet, der opvarmer vandet, har effekten 300 W samt det tager 65 sekunder at komme fra 20-30 grader.  Skal jeg så udregne nyttevirkningen således:

Enytte=0,582*4,18*10=24,32

og Etilført sådan:

Etilført=\frac{65 sek*300 W}{1000}=19,5 kJ (kilojoule)

Også skal jeg blot finde nyttevirkningen ved at dividere nytte med tilført sådan:

\frac{24,32}{19,5}=1,24

Men ganger jeg 1,24 med 100 for jeg 124, altså har jeg lavet en fejl i min udregning.

Er der eventuelt nogen, der kan hjælpe mig med at forklare henholdsvis formlen for Etilført og Enytte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#0

Der er sikkert nogen, der svarer, før jeg er tilbage. Når jeg har spist aftensmad, kigger jeg lidt nærmere på dine beregninger.


Svar #2
15. november 2016 af Jensen193

Okay, ShadowFang. Dette ville jeg sætte stor pris på, da jeg er gået helt i stå, på trods af simpeltheden ved nyttevirkningsformlerne ....


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#0, 1

Umiddelbart ser dine beregninger ud til at holde stik. Jeg skal nok kigge lidt nærmere på dem, men indtil videre har jeg stirret mig blind på det.


Svar #4
15. november 2016 af Jensen193

Tja, jeg forstår bare ikke, hvordan jeg kan komme frem på en nyttevirkniing på 124%, da den som bekendt ikke kan overstige 100%...


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2016 af henrikbangsgaard (Slettet)

Pas på med enheder!


Svar #6
16. november 2016 af Jensen193

Hvor er det jeg laver en fejl med henhold til enheder? :/

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#6

Når man laver beregninger i fysik, skriver man altid enheder fx:

Enytte = 0,582 kg · (( 4,18 kJ ) / ( kg · ºC)) · 10 · ºC = 24,32 kJ. 

 


Skriv et svar til: Nyttevirkning - Hjælp til Etilført og Enytte!!!! HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.