Matematik

Differentialligninger

16. november 2016 af biotek222 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Man har undersøgt løgfrøens overlevelsessucces i forskellige vandhuller på Djursland. Der er udsat et antal løgfrøhaletudser i hvert vandhul, og derefter har man målt løgfrøhaletudsernes længde hver dag i en periode over 3 måneder. Det har vist sig, at haletudsernes længde som funktion af tiden opfylder nedenstående differentialligning 

Hvor St er længden (cm) til tiden t(døgn).
Det oplyses at til tiden t=0 er længden af en løgfrøhaltudse 0,5.


a) Bestem væksthastigheden for længden til det tidspunkt hvor længden af en løgfrøhaletudse er 4 cm.
b) Tegn en skitse af hvorledes væksthastigheden for længden afhænger af længden.

Man har undersøgt løgfrøens overlevelsessucces i forskellige vandhuller på Djursland. Der er udsat et antal løgfrøhaletudser i hvert vandhul, og derefter har man målt løgfrøhaletudsernes længde hver dag i en periode over 3 måneder. Det har vist sig, at haletudsernes længde som funktion af tiden opfylder nedenstående differentialligning

dSt/dt=0,00575*St*(12-St)

Hvor St er længden (cm) til tiden t(døgn).
Det oplyses at til tiden t=0 er længden af en løgfrøhaltudse 0,5.
a) Bestem væksthastigheden for længden til det tidspunkt hvor længden af en løgfrøhaletudse er 4 cm.
b) Tegn en skitse af hvorledes væksthastigheden for længden afhænger af længden.
 

Til a har jeg fået følgende: 0,00575*4*(12-4)=0,184.

Hvordan laver jeg b'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2016 af Matkaj

Gang ind i parentesen og opnå¨et 2.grads polynomium hvis graf er en parabel.


Svar #2
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Hvordan gør jeg det? Jeg har jo ikke nogen x'er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2016 af Matkaj

I dit tilfælde er den uafhængige variabel St. Hvis du vil kan du kalde den for x


Svar #4
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Så altså det vil svare til at 0,00575x*(12-4)= 0,069+0,023x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2016 af Matkaj

Næsten, du har bare skrevet 4 istedet for x.


Svar #6
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Når, så den bliver altså 0,23x-0,0057x^2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2016 af Matkaj

Næsten, tjek hvordan du kom frem til 0,23!


Svar #8
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Ved at gange 0,00575 med 10?


Svar #9
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

0,00575x*


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2016 af Matkaj

Prøv lige at kigge på den oprindelige differentialligning, de tal der indgår er 0,00575 og 12.

Så gang ind i parentesen i dette udtryk:

0,00575x*(12-x)


Svar #11
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Når, hov

så det bliver altså0,069x-0,00575x^2

Right???


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2016 af Matkaj

RIGHT :)

Så hvis vi kalder dSt/dt (altså væksthastigheden) for y har du ligningen:

y=-0.00575x^2+0.069x for en parabel, som du så skal skitsere.


Svar #13
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Super, så grenene kommer altså til at vende ned af?


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. november 2016 af Matkaj

Ja, men det skal nok være mere uddybende end det.

Du kan fx. beregne nulpunkter (altså der hvor den skærer x-aksen) og toppunkt, så er du klar til at skitsere i et koordinatsystem.


Svar #15
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Okay så for at bestemme nulpunkterne skal jeg vel først beregne diskriminanten ikke?


Svar #16
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Jeg får d=0,069^2-4*0,0057*1=-0,018

Er det rigtigt??


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. november 2016 af Matkaj

Nej, du harsat konstantleddet (altså c) til 1, men der er ikke noget konstantled så c = 0. Derudover har du glemt fortegnet på a.

Du kunne også bruge nulreglen i den oprindelige differentialligning, men hvis det ikke får en klokke til at ringe fortsætter du bare med din metode.


Svar #18
18. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Okay, så altså den hedder derfor:

0,069^2-4*0,0057*0= 0,004761

b^2    -4     a        c

Diskriminanten er dermed positiv, da d>0: x=(-b+- kvadratroden af d)/2a=

(-0,069+- kvadratroden af 0,004761)/2*0,0057 = x=0 v x=-12,12

Toppunktet = t= (-b/2a, -d/4a) = (-0,069/2*0,0057, 12,12/4*0,0057) = (-6,05, -531,58)?? Lyder det ikke lidt overdrevet?

Og hvordan bruger jeg nulreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. november 2016 af Matkaj

Det sergodt ud men:

(-0,069+- kvadratroden af 0,004761)/2*0,0057 = x=0 v x=-12,12    indsæt alle decimaler på a og husk fortegnet

Toppunktet = t= (-b/2a, -d/4a) = (-0,069/2*0,0057, 12,12/4*0,0057) = (-6,05, -531,58)??  Igen brug alle decimaler og det er ikke d du har indsat men et af nulpunkterne. Tjek også om du har indsat den rigtige værdi for a (husk fortegnet)

Lad det med nulreglen ligge. Ovenstående skal nok give de nødvendige resultater, når du laver de nævnte ændringer


Svar #20
18. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Okay, tror at jeg har den. Så altså : d=0,069^2-4*(-0,00575)*0=0,004761

--> (-0,069+-kvadratroden 0,004761)/2*(-0,00575)= x=0 v x=12

(-0,069+-kvadratroden 0,004761)/2*(-0,00575)= 12 =  x=0 v x=12. På parablen skærer på 0 og på 12.

Toppunktet T= (-0,069/2*(-0,00575) = 6 og -0,004761/4*(-0,00575)=0,207 = (6, 0.207). Så den topper altså her 


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.