Andre fag

Artikel

17. november 2016 af Starley (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hey folkens,

Jeg skal skrive en artikel til Kommunikation/IT her til på lørdag. Jeg må desværre indrømme, at jeg ikke er den fødte journalist... Derfor tænkte jeg, om der var nogle kloge hoved, som muligvis kunne give et lille håb. Jeg har ikke, som sådan skrevet specialt mange artikler, og jeg har derfor utrolig svært ved at benytte nyhedstrekanten, da jeg er i tvivl om hvad de "vigtige" informationer er...

Tak på forhånd!

Opgaven lyder således:

I denne opgave skal du som journalist hos en selvvalgt analog eller digital avis eller magasin, skrive en artikel til dine læsere med brug af nyhedstrekanten. Du skal inddrage oplysningerne nedenfor, og du skal inkludere minimum et billede til artiklen. Du må selv vælge softwareprogram til at løse opgaven i. Du må gerne digte til, så længe det du digter til, giver mening og sammenhæng til nedenstående basis informationer:

Det lokale museum laver i øjeblikket arkæologiske undersøgelser på Husby Mark umiddelbart øst for Husby. Årsagen er at arealet skal bebygges. En boligforening skal bygge et tæt-lav-byggeri med 25 boliger.
Inden gravemaskinerne starter, skal arkæologerne have mulighed for at undersøge, om der er fortidsminder på området. Og det er de nu ved at gøre. Foreløbig har de fundet nogle redskaber af flint, to romerske mønter og nogle jernnagler. Flinteredskaberne er skrabere til at skrabe dyreskind rene med, og de stammer fra den sene del af stenalderen (cirka 2000 før vor tidsregning), mens mønterne stammer fra Julius Cæsars regeringstid (han var hersker i Rom fra 48 til 44 før vor tidsregning), mens jernnaglerne formentlig er fra den tidlige del af vikingetiden (omkring år 800). I går har arkæologerne imidlertid gjort et sensationelt fund, nemlig en samling af guld- og sølvmønter fra den midterste del af vikingetiden (omkring år 900). Mønterne stammer dels fra Rusland og dels fra det Østromerske rige (omkring Istanbul i det nuværende Tyrkiet). To af mønterne er arabiske sølvmønter, fremstillet i Damaskus i Syrien. Arkæologerne er begejstrede, fordi fundet dokumenterer, at der i vikingetiden var forbindelse fra det østlige Europa og Mellemøsten til Husby Mark. Vikingernes havn har formentlig ligget i den nu udtørrede Husby Vig ca. 500 meter fra fundstedet. De sidste oplysninger stammer fra Camilla Hansen fra det lokale museum, hun er leder af udgravningerne. Hun fortæller i øvrigt, at hun ser frem til senere at kunne undersøge jorden i Husby Vig. Der ligger flere spændende fund og venter, mener hun.

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#0

Der står, at "I går har arkæologerne imidlertid gjort et sensationelt fund, nemlig en samling af guld- og sølvmønter fra den midterste del af vikingetiden (omkring år 900)". Hvis det ikke er det vigtigste i artiklen, så ved jeg ærligt talt ikke, hvad det vigtigste er. - Det må så være første lag i nyhedstrekanten.
Et bud på en overskrift til artiklen kunne jo være: "Sensationelt møntfund fra vikingetiden". Et andet bud: "Møntfund fra vikingetiden opdaget øst for Husby" el. "Møntfund fra vikingetiden opdaget i Nordvestjylland".
Så kan du dernæst komme med "mindre" vigtige informationer, som hvor de er fundet henne, hvorfor og under hvilke omstændigheder de er blevet opdaget osv.

Evt. kan du prøve at "fodre" os med nogle "godbidder" her i forummet, og så kan vi disktuere dine tekststykker og sætte dem i forbindelse med nyhedstrekanten.


Svar #2
18. november 2016 af Starley (Slettet)

det stykke havde jeg allerede valgt som det "vigtigeste". Men vi skal vælge en avis af en slags, og skrive som var vi journalist der. Havde tænkt på, at vinkle den på en mere historisk måde, men altså må indrømme er fuldstændig blank med hensyn til at starte den op og bygge brødteksten op. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#2

Så vælg en avis. Hvilken avis? Politikken? Jyllands-Posten? Vælg én, og brug den som inspirationskilde.
Hvis du vil vinkle den mere historisk, kunne du jo drage inspiration fra bladet "Historie", der - godt nok - skriver populærvidenskabelige artikler.
Hvis du er helt blank, så skriv, hvad du allerede har forfattet, op her i forummet. På denne vis er det nemmere at hjælpe dig videre.


Svar #4
18. november 2016 af Starley (Slettet)

Det her er det jeg indtil videre kom frem til. Ideen var at skabe mit egen grafisk layout, men stadig med den historiske vinkel. har vedhæftet dokumentet.


Svar #5
19. november 2016 af Starley (Slettet)

v


Svar #6
19. november 2016 af Starley (Slettet)

Kan ikke rigtig se om den har vedhæftet filen så skriver det lige ind her.

Rubrik: Sensationelt møntfund fra vikingetiden
Manchet: Arkæologiske undersøgelser fører til sensationelt fund af en samling af guld- og sølvmønter fra 900-tallet, som skaber forbindelse til det østlige Europa og Mellemøsten.

 
Billedtekst... (mangler billedtekst) 
(Foto: © Kit Weiss/Nationalmuseet)

Brødtekst: I går gjorde nogle arkæologer noget af et fund da de lavede undersøgelser på en byggeplads. For under jorden gemte der sig et sensationelt møntfund fra 900-tallet.  
Mønterne lå gemt i en mindre amfora (lervase) omkring 2 meter under over-fladen. Mønterne stammer dels fra Rusland og dels fra det Østromerske rige (omkring Istanbul i det nuværende Tyrkiet). To af mønterne er arabiske sølv-mønter, fremstillet i Damaskus i Syrien..
Leder af udgravningerne, Camilla Hansen, ”Kommentar”

Ud over samlingen af guld- og sølvmønter fandt arkæologerne yderligere to romerske mønter, nogle jernnagler og nogle redskaber af flint. Flinteredska-berne er skrabere fra den sene del af stenalderen, cirka 2000 før vor tidsregning. De bruges til at skrabe dyreskind rene med. Mønterne stammer fra 48 til 44 før vor tidsregning, Julius Cæsars. Jernnaglerne formentlig er fra 800-tallet, den tidlige del af vikingetiden.

Alle genstande ligger nu på Husby Mark Museum, hvor museets arkæologer undersøger fundene yderligere. De håber på at kunne finde flere sjældenheder og overraskelser blandt fundene.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#6

Tja, umiddelbart kan jeg ikke dine problemer fra #0 og #2. Det ser da fint ud. Nu skal du "bare" have indkorporeret resten af informationerne osv. osv. Prøv at skrive lidt mere, og så kan vi fortsætte herfra.
En afsluttende bemærkning: Det er jo (mig bekendt) ikke et krav, men langt de fleste artikler slutter af med et direkte citat. Afrund evt. artiklen med noget a la: "Vi ser frem til senere at kunne undersøge jorden i Husby Vig. Der ligger flere spændende fund og venter, lyder det fra lederen af udgravningerne, Camilla Hansen (fra det lokale museum)".


Svar #8
19. november 2016 af Starley (Slettet)

Fik lidt flere af oplysningerne med i, da det er tilladt at udelade "unødvendige oplysninger /mindre vigtige detaljer", tænker jeg de resterende oplysninger sagtens kan udeblives:). 

Vedhæftet fil:Journalistik.docx

Skriv et svar til: Artikel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.