Fysik

Forklaring på tidskonstanten Tau

21. november 2016 af mikro23dk (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa, jeg har et eksamensprojekt som skal afleveres om en lille uges tid, vi skal selv finde alle matrialer og viden omkring det. Emnet er kondensator, og herunder skal jeg fortælle om tidskonstanten Tau og lave nogle beregninger osv. jeg har dog lidt problemer med at finde ud af hvad Tau egentlig er..?

Har forsøgt mig lidt frem og tilbage i div. fysik bøger og på nettet, men syntes ikke jeg kan finde noget brugbart... 

Jeg ville være super glad hvis nogen kunne give mig en god forklaring eller sende mig et link til en hjemmeside som forklarer det på en forståelig måde. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2016 af mathon

I et kredsløb bestående af jævn spændigskilde i serie med en spole med induktans L og en resistor med resistansen R.

        størrelsen
                               \tau =\frac{L}{R}   med enheden \left [\frac{L}{R} \right ]=s(e kund)
        og dermed
                               \frac{1}{\tau }=\frac{R}{L} med enheden \left [\frac{R}{L} \right ]=s^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2016 af mathon

Opladning af kapacitor gennem en modstand:
                                
                                                     i(t)= \frac{U_o}{R}\left ( 1-e^{\frac{t}{\tau }} \right )

Kortslutning af kapacitor gennem en modstand:

                                                     i(t)=i_o\cdot e^{\frac{t}{\tau }}


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. november 2016 af hesch (Slettet)

Oplades en kondensator gennem en modstand, vil kondensatorspændingen vokse efter en eksponential funktion.

Der kan nu tegnes tangenter til funktionen for t=0 og for t=∞ (fuldt opladet).

Disse tangenter skærer hinanden til tiden t = τ. Dette er definitionen på τ.

Til dette tidspunkt er spændingen vokset til omkring 63% af fuld spænding ( regn selv efter ), hvilket også anvendes til bestemmelse af τ ved måling.


Svar #4
24. november 2016 af mikro23dk (Slettet)

tak for svar, jeg tror jeg har hvad jeg har brug for nu


Skriv et svar til: Forklaring på tidskonstanten Tau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.