Mediefag

Cirkel

19. december 2016 af Mie12345678 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Når man skal finde tangenten til cirkel hvordan gør man det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2016 af hesch (Slettet)

Det er jo ikke meget du oplyser om "kendte størrelser".

Men hvis jeg nu antager at du kender cirklens centrum, og et punkt på cirklen som tangenten går igennem, så må tangenten stå vinkelret på en radie ud til punktet. Hermed kendes et punkt, som tangenten passerer og en retning for tangenten:

Du kan nu bekvemt opskrive en parameterfremstilling for tangenten på formen:  f(t) = ( x0,y0 ) + t( x,y )


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2016 af mathon

Når man skal finde tangenten til cirkel hvordan gør man det?

betyder formentlig: "Hvordan finder man tangenten til en cirkel i et punkt P(x_o,y_o) på cirklen?"

cirkelligning:
                                            (x-a)^2+(y-b)^2=r^2        med ventrum i (a,b) og radius r
tangentligning
P(x_o,y_o)\! \! :
                                            (x_o-a)(x-a)+(y_o-b)(y-b)=r^2
 


Svar #3
20. december 2016 af Mie12345678 (Slettet)

Hvordan ser parameterfremtilling for cirkel i rummet

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2016 af hesch (Slettet)

#3:  Den er svær at finde, men det er der råd for:

Ser du side 5 her:

https://steen-toft.dk/mat/dtu/20132014/noter/paramet.pdf

har du parameterfremstillingen for en kugleskal.

En cirkel i rummet er beliggende i et plan, og sætter du dette plans parameterfremstilling = kugleskallens parameterfremstilling, altså finder kugleskallens skæring med planet, så har du cirklens parameterfremstilling i rummet.

Nu ved jeg ikke lige hvor tangenten blev af, men måske ( hvis den stadig eksisterer ) kan det bedre betale sig at beholde kugleskallen og at finde en tangent til denne, underkastet visse restriktioner til tangenten, såsom at tangenten skal være beliggende i et bestemt plan.


Skriv et svar til: Cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.