Matematik

Andengradspolynomier og Parabler

20. december 2016 af oliversut (Slettet) - Niveau: A-niveau

En pige kaster en bold lodret op i luften. Når t betegner tiden (målt i sekunder, efter at bolden har sluppet pigens hånd), og s betegner boldens højde over jorden (målt i meter), er sammenhængen mellem s og t givet ved
     
a) Bestem boldens højde over jorden efter 1,0 sekund. 

s=-4,91*1^2+20*1+1,2= 16,29 m - Hvordan løser jeg de andre?


b) Bestem det tidspunkt, hvor boldens højde over jorden er størst.

c) I hvilken højde over jorden slap pigen bolden?
d) Til hvilket tidspunkt rammer bolden jorden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

Gived ved hvad?

jeg er ikke synsk

Venlig hilsen

#42 svaret på livet og universet og alting.


Svar #2
20. december 2016 af oliversut (Slettet)

Hej

Andengradsligningen er ikke givet ved noget i opgaven, selvom det giver bedst mening, hvis den hed s(t)=...

Det er der jeg er gået i stå, for jeg kan jo ikke differentiere den, når den ikke er givet ved noget. Har du nogen ideer?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2016 af Number42 (Slettet)

Du skriver jo s=-4,91*1^2+20*1+1,2= 16,29 hvilket kan tydes som om ligningen er 

s =-4.91 t^2 +20 t +1.2

Det (s) er så højden over jorden, max højde findes ved at differentiere -9.82 t +20 =0 ?

t = 20/9.82 = 2.04 er tiden for max højde

Uden luftmodstand er den vandrette hastighed irrelevant og v = -g t +vo

(hvor g = 9,82 i danmark og vo er hastigheden til t=0)

 s(t) = - 1/2 g t^2+ vo t +C  hvor s(0) er højden bolden blev sluppet. Da s =  -4.91 t^2 +20 t +1.2

så er vo=20 og C = 1.2.  hvoraf højden bolden blev sluppet er C = 1.2 m

det sidste spørgsmål løses ved at sætte s =0 og finde t.

God aften

#42 svaret på livet og universet og alting


Svar #4
20. december 2016 af oliversut (Slettet)

Okay Tak for din tid, har først set nu at jeg har glemt at skrive funktionen... det er jeg ked af

Har haft problemer med Nspire - Jeg kunne ikke udregne, uden at den frossede...


Skriv et svar til: Andengradspolynomier og Parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.