Matematik

Sandsynlighed

14. januar 2017 af Vense432 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Er lidt i tvivl om hvordan svaret til denne opgave findes. Er der nogen som kan hjælpe?

Bestem antallet af sekscifrede tal, der kan skrives med tre 1-taller, et 2-tal og to 3-taller.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2017 af StoreNord

Er det lige meget om 1-tallerne er spredt eller samlet, eller hvor i tallet de står?


Svar #2
14. januar 2017 af Vense432 (Slettet)

Det vil jeg gå ud fra, da der ikke står andet end spørgsmålet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2017 af jantand

Jeg prøver først at placere alle 1 tallerne : Det kan gøres på 6*5*4 måder.

Når de er sat så er der tre pladser tilbage. Der sætter jeg 2 tallet. Det kan gøres på 3*2 måder.

Så er der to pladser tilbage til de to 3 taller.

Så jeg får 120* 6= 720

Du kan selv prøve at gøre det samme ved at starte med 3 taller og så 2 tallet og så 1 tallerne


Svar #4
14. januar 2017 af Vense432 (Slettet)

Det var også sådan jeg gjorde til at starte med, men tænkte at det ville være for nemt. Er dette det rigtige resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. januar 2017 af StoreNord

Så er det nok for besværligt med et tælletræ.

Een måde er at starte med at skrive det lavest mulige tal 111233. Nedenunder det næstlaveste tal som er 111323, og så bare fortsætte på samme måde op til 99999. God tur    :)


Svar #6
14. januar 2017 af Vense432 (Slettet)

Tror nok der er en bedre måde end at skrive alle tallene manuelt op...


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2017 af StoreNord

Er du ikke færdig endnu. Jeg fik det til 7. Du skal kun skrive de tal der opfylder betingelserne.


Svar #8
14. januar 2017 af Vense432 (Slettet)

111233, 111332, 111323, 133211, 132311, 323111, 233111, 113231. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2017 af StoreNord

Næh, måske ikke. I min måde gik jeg også ud fra, at et-tallerne skulle være samlet og 3-tallerne også skulle være samlet; så blev det kun til 7.


Brugbart svar (2)

Svar #10
14. januar 2017 af jantand

Se efter hvordan jeg har gjort


Svar #11
14. januar 2017 af Vense432 (Slettet)

Har jeg gjort. Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. januar 2017 af Soeffi

#0. Skriv først tre et-taller op. Anbring dernæst to-tallet: 2111, 1211, 1121, 1112; det kan gøres på 4 måder. Anbring første tre-tal. For hver af de fire måde, som vi har fundet, kan det anbringes på 5 måder. F.eks. 2111: 32111, 23111, 21311, 21131, 21113. Vi har dermed 4·5 = 20 muligheder.

For det andet tre-tal forekommer gengangere, som skal trækkes fra. Tag 32111 som eksempel: 332111, 332111, 323111, 321311, 321131, 321113. Her er en genganger (vist med gult), dvs. der er kun 5 nye muligheder. Det samme gælder for de 19 andre femcifrede tal, dvs. antallet af seks-cifrede tal med tre et-taller, et to-tal og to tre-taller er: 4·5·5 = 100


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. januar 2017 af Soeffi

#12...Der er vist flere gengangere. F.eks. indsæt 3 i 23111 og få 231113 eller indsæt 3 i 21113 og få 231113. Det rigtige tal er nok snarere K(6,3)·K(3,2) = 60. Vælg de tre et-taller på seks pladser først og derefter de to tre-taller på de resterende tre pladser. Sæt til sidst to-tallet ind.

Brugbart svar (0)

Svar #14
14. januar 2017 af fosfor (Slettet)

Der er 6! permutationer hvis alle tallene skælnes. Når du har grupper uden skæl, så divider med gruppestørrelsernes fakultet:

6! / (1! 2! 3!)


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. januar 2017 af StoreNord

Er der ikke andre end Soeffi der gider komme med et rent tal, så vi kan sammenligne hvem der mon har ret?                    Jeg siger 27.


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. januar 2017 af SuneChr

Vi kan benytte en kugle-model:
Vi har
1 rød
2 blå
3 sorte
Modelformlen for antal permutationer, når de enkelte kugler i samme farve ikke kan skelnes fra hverandre, er

\frac{6!}{1!\cdot 2!\cdot 3!}


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. januar 2017 af SuneChr

{2, 3, 3, 1, 1, 1} | {2, 3, 1, 3, 1, 1} | {2, 3, 1, 1, 3, 1} | {2, 3, 1, 1, 1, 3} | {2, 1, 3, 3, 1, 1} | {2, 1, 3, 1, 3, 1} |
{2, 1, 3, 1, 1, 3} | {2, 1, 1, 3, 3, 1} | {2, 1, 1, 3, 1, 3} | {2, 1, 1, 1, 3, 3} | {3, 2, 3, 1, 1, 1} | {3, 2, 1, 3, 1, 1} |
{3, 2, 1, 1, 3, 1} | {3, 2, 1, 1, 1, 3} | {3, 3, 2, 1, 1, 1} | {3, 3, 1, 2, 1, 1} | {3, 3, 1, 1, 2, 1} | {3, 3, 1, 1, 1, 2} |
{3, 1, 2, 3, 1, 1} | {3, 1, 2, 1, 3, 1} | {3, 1, 2, 1, 1, 3} | {3, 1, 3, 2, 1, 1} | {3, 1, 3, 1, 2, 1} | {3, 1, 3, 1, 1, 2} |
{3, 1, 1, 2, 3, 1} | {3, 1, 1, 2, 1, 3} | {3, 1, 1, 3, 2, 1} | {3, 1, 1, 3, 1, 2} | {3, 1, 1, 1, 2, 3} | {3, 1, 1, 1, 3, 2} |
{1, 2, 3, 3, 1, 1} | {1, 2, 3, 1, 3, 1} | {1, 2, 3, 1, 1, 3} | {1, 2, 1, 3, 3, 1} | {1, 2, 1, 3, 1, 3} | {1, 2, 1, 1, 3, 3} |
{1, 3, 2, 3, 1, 1} | {1, 3, 2, 1, 3, 1} | {1, 3, 2, 1, 1, 3} | {1, 3, 3, 2, 1, 1} | {1, 3, 3, 1, 2, 1} | {1, 3, 3, 1, 1, 2} |
{1, 3, 1, 2, 3, 1} | {1, 3, 1, 2, 1, 3} | {1, 3, 1, 3, 2, 1} | {1, 3, 1, 3, 1, 2} | {1, 3, 1, 1, 2, 3} | {1, 3, 1, 1, 3, 2} |
{1, 1, 2, 3, 3, 1} | {1, 1, 2, 3, 1, 3} | {1, 1, 2, 1, 3, 3} | {1, 1, 3, 2, 3, 1} | {1, 1, 3, 2, 1, 3} | {1, 1, 3, 3, 2, 1} |
{1, 1, 3, 3, 1, 2} | {1, 1, 3, 1, 2, 3} | {1, 1, 3, 1, 3, 2} | {1, 1, 1, 2, 3, 3} | {1, 1, 1, 3, 2, 3} | {1, 1, 1, 3, 3, 2}

# 0  Det er en opgave i kombinatorik og ikke sandsynlighed, som du skriver i overskriften, men de to
nævnte arbejder rigtignok tæt sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. januar 2017 af LeonhardEuler

Det kan lettest forstås på følgende måde. Antag at du har 6 felter _ _ _ _ _ _, hvor de pågældende tal skal udfyldes. Antal permutationer må da være 6!, men der divideres igennem med antal gange hvert de tre tal (1,2,3) forekommer, da de indbyrdes kan permutere. F.eks. har vi to gange tallet 3, som kan indbyrdes permutere 2! gange. Svaret må da være 

                                 6!/(1!•2•!3!)


Skriv et svar til: Sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.