Matematik

projekt motorvej e45 intergralregning

11. februar 2017 af rebe2167 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa alle matematik guru'er, jeg har en opgave indefor intergralregning. jeg har løst over halvdelen, men mangler stadig 2 opgaver. 3 og 5.

opgave 3 lyder således "Bestem forskriften for to parabler, der går fra henholdsvis punkterne A til B og fra C til D, når det er givet, at arealet af det færdige tværprofil skal være det samme." (kig i billedet jeg har lagt ind)

opgave 5 "Design din egen jordvold og angiv vha. integralregning jordforbruget." 

begge opgaver har jeg svært ved, at forstå. er der en der evt vil være så sød at formidle det for mig? mange venlige hilsner fra mig :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2017 af fosfor (Slettet)

hvad er "det færdige tværprofil "


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. februar 2017 af SuneChr

.SP 1102171901.PNG

Vedhæftet fil:SP 1102171901.PNG

Svar #3
11. februar 2017 af rebe2167 (Slettet)

Sunechr, jeg forstår godt hvad du mener jeg skal gøre i opgave 3, men kan du give en forklaring hvorfor? :))

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. februar 2017 af SuneChr

Rettelse til # 2     forskriften for CJD1  skal være  CJD    hvor  y = 57 < D < y = 59
Meningen er, at arealet af det røde område på tegningen skal være lig med arealet af området, hvor AEF, GHB, CJD er erstattet af buer af parabler. Find punktet D hvor arealet af det røde område, med buerne, vil blive det samme som oprindeligt. Man skal med andre ord finde dét sted mellem D2 og D1 , hvorigennem parablen skal gå.


Svar #5
11. februar 2017 af rebe2167 (Slettet)

SuneChr, jeg har lige nogle spørgsmål:

1. hvordan udregner jeg foreskriften for buerne?

2. hvad mener du med "og udnyt symmetrien m.h.t. x=1" hvilken symmetri?

3. hvis jeg udregne både AEF og GHB hvordan bliver de til en? 

4. Hvordan finder jeg punktet D ? 

udover det, så skal det lige siges at i opgave 1 udregnede jeg arealet af det røde areal 145 m2

mange tak for din hjælp end til videre :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2017 af SuneChr

Er alle oplysningerne givet, og er de rigtige i # 0? *)
Jeg kan kun komme frem til følgende udregning,
efter de tre punkter indsættes i  y = ax2 + bx + c
Buen AEF          y = 1/120x2 - 11/30x + 493/8
buen  GHB         y = 1/120x2 + 1/3x + 2437/40
Buen AB (minus FG) består åbenbart af to forskellige parabler.
På tegningen synes AF at være "glad" bue og GB "sur" bue, hvor koefficienten til x2 så burde være negativ.
Jeg har fra starten antaget, at hele buen AB havde toppunkt svarende til x = 1, hvilket, som det ses, ikke passer.
________________
*) Jeg vil ikke kommentere på mere, da præmisserne måske ikke er helt i orden.       


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2017 af SuneChr

# 6
De to forskrifter for AEF og GHB skal ombyttes.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2017 af SuneChr

Arealet 88 (eksakt) er for de stykvis lineære funktioner og ikke for parabelbuerne. De 145 , du nævner i # 5 , er jeg ikke sikker på, er rigtigt.
SP 1202170055.PNG

Vedhæftet fil:SP 1202170055.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. februar 2017 af SuneChr

Vi mangler nu at finde punktet D (40 ; y0) mellem (40 ; 57) og (40 ; 59) som sammen med C og J går gennem
parablen CJD. Arealerne, incl. FG og BC, efter vi har erstattet med buer, skal så sammenlagt give 88.
Problemet er nu, at finde y0 og forskriften for CJD.
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. februar 2017 af SuneChr

Lad h (x) =  ax2 + bx + c   være forskriften for buen CJD.
og  k (x) linjen AD2
Da har man
182a + 18b + c = 58
292a + 29b + c = 60
402a + 40b + c  = y0           ∧    57 < y0 < 59
Derudover skal gælde:
1840 ( h (x) - k (x) ) dx + (arealet A til C , efter buernes indførelse)  =  88


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. februar 2017 af SuneChr

Det bestemte integral, # 10, har værdien
58168/3a + 638b + 22c - 66704/53  og er således arealet, 43609/954  svarende til CJD under buen,
som sammen med de to øverste ligninger i # 10 giver os tre ligninger med tre ubekendte a, b og c .
Det bestemte integral svarende til AEF skulle være 9115/954
og for GHB  12355/954
FG  960/53
BC  177/106
Adderes de fem arealer fås 88 som også arealerne under de lineære funktioner er.


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. februar 2017 af SuneChr

Der må være noget galt med opgaveformuleringen eller dets data.
AEF kan ikke forbindes med GHB v.h.a. én parabels forskrift.
Indlæggenes metoder kan benyttes i en lignende opgave, men præmisserne skal naturligvis være korrekte.
Jeg afslutter hermed, for mit vedkommende, denne tråd, men læser med hvor andre evt. skulle gi' et bud
eller to.


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. februar 2017 af fosfor (Slettet)

Lad Q være den funktion, som den hvide linje er graf for. Forskriften kan findes ud fra endepunkterne.

Funktionen, hvis graf er den venstre røde parabel, kaldes f og har forskriften:
f(x)=ax^2+bx+c

Arealet mellem hver af de røde parabler og den hvide linje skal være det samme, og i alt 88 jf. #9. Dvs. 44 for hver enkelt. Derudover skal den venstre parabel gå gennem A og B, dvs. disse 3 ligninger kan opstilles:
f(A_x)=A_y\quad,\quad f(B_x)=B_y\quad,\quad\int_{A_x}^{B_x}(f(x)-Q(x))dx=44
Når de løses for (c, b, a) fås (59.95, 0.02001, -0.01000)

Når de tilsvarende ligninger for den højre parabel løses fås (50.87, 0.5542, -0.008771) hvis det passer at D=(40,59) hvilket ikke fremgår klart.

Vedhæftet fil:fig.png

Brugbart svar (0)

Svar #14
12. februar 2017 af SuneChr

Ja, nu genoptager jeg tråden, trods det jeg skrev afslutningsvis # 12.
# 13  Problemet er, at man ikke kan lægge én "sur" parabel, som forbinder AEFGHB .
Punktet D er ikke (40 ; 59) ,  men ligger imellem  (40 ; 57) og (40 ; 59).
Det er D vi skal finde for at kunne bestemme forskriften for parablen gennem  CJD .
Jeg hævder igen, hvad jeg indledningsvis skrev i # 12. 


Skriv et svar til: projekt motorvej e45 intergralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.