Matematik

komplekse tal

13. februar 2017 af Ehsanullah (Slettet) - Niveau: A-niveau

haster

Betragt trekant ABC i den komplekse talplan, hvor hjørnepunkterne er repræsentanter for de komplekse tal A = -2 + 6i, B = 1 + 5i og C = 1- 8i. (a) Bestem vinklerne A og B i trekanten. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2017 af peter lind

Det nemmeste vil nok være at omregne det til punkter i en normal x-y plan. Punktet A vil så få koordinaterne (-2, 6) Efter omregningen kna du bruge vektorregning altså beregne for eks. AB·AC

Du kan også direkte beregne (B-A)*C-A)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2017 af StoreNord

På den vedhæftede skitse kan du se hvordan det ser ud.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2017 af hesch (Slettet)

Hvis nu opgavens ide skal følges:

Flyt/drej trekanten så at A flyttes til 0  og  B er beliggende på realaksen.

Flytning: A' =  A - A = 0 ,  B' = B - A = 3 - i

Drejning: B'' = B' / B' = 1 , C' = C - A = 3 - 14i ,  C'' = C' / B' = C' = 3 - 14i    →

/ CAB = arctan( 14 / 3 ) = -77.9º    →    / BAC = 77.9º

Altså du flytter A og drejer AB.  Den samme forskrift anvendes på C og AC.

På en lommeregner med komplekse funktioner, kan visning på polær form effektivisere udregningen.
( Beregning af arctan til en brøk automatiseres ).


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2017 af hesch (Slettet)

#3:  Korrektion:

/ CAB = arctan( -14 / 3 ) = -77.9º  →    / BAC = 77.9º


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2017 af StoreNord

Det passer dog meeget dårligt med min skitse i #2.              :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2017 af hesch (Slettet)

Ja, det må jeg give dig ret i:  Prøver igen:

AC = C - A = 3 - 14i

AB = B - A = 3 - i

Beregn vinkel mellem AC og AB = / BAC          ( indstil til visning på polær form )

AB / AC = ( 3 - i ) / ( 3 - 14i ) = 0.221 / 59.47º    


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2017 af StoreNord

Korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2017 af hesch (Slettet)

Ja, det er det sikkert, men det vigtige er at beregning med komplekse tal, ved flytning, omskalering, drejning af figurer simplethen er smart, altså når man i princippet gør det korrekt.


Skriv et svar til: komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.