Matematik

Bestem konstanterne a og b

18. februar 2017 af mariadaniel (Slettet) - Niveau: B-niveau
Jeg sidder fast i en opgave hvor jeg skal bestemme konstanterne a og b ud fra en tabel, opgaven lyder

I et laboratorium har man målt sammenhørende værdiern af vægt og iltforbrug for en række pattedyr. Resultaterne fremgår af tabellen

Vægt (målt i kg) 0,005 / 0,024 / 0,098 / 0,280 / 11,8 / 33,5 / 85,7
Iltforbrug (målt i mL pr time) 28,1 / 75,2 / 181 / 350 / 3653 / 7026 / 13400

I en model kan sammenhængen beskrives ved en funktion af typen

f(x)=b*x^a

Hvor f(x) betegner iltforbruget (målt i mL pr time) for et pattedyr med vægten x (målt i kg)

a) benyt tabellens data til at bestemme konstanterne a og b
b) bestem den procentvise forøgelse af iltforbruget, når vægten af et pattedyr forøges med 40%

I a'eren har jeg prøvet at sætte det ind i en potens-regression ud fra et koordinatsystem og får det til y=784,751*x^0,629893, lyder det korrekt?
I b'eren skal jeg vist bruge resultatet fra a til at finde facit

Håber nogen kan hjælpe :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. februar 2017 af janhaa

y = 784,75*x^0,63

er korrekt.

b)

y2/y1 = (x2/x1)^0,63 = (1,4)^0,63 = 1,236

dvs

økning: 23,6 %


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. februar 2017 af StoreNord

a) ser rigtigt ud.

b) f(14) / f(10) 100      -1


Svar #3
18. februar 2017 af mariadaniel (Slettet)

Tusind tak for svar :)

Skriv et svar til: Bestem konstanterne a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.