Kemi

Udfældning af octansyre

01. marts 2017 af geovidenskab (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 
Jeg sidder med en opgave i kemi, som jeg ikke kan finde ud af. Den lyder sådan:

Sker der udfældning af octansyre?

Reaktionen er C8H15NaO2 + HCl -> NaCl + C8H15HO2

Det er en opløsning hvor der er 5g natriumoctanoat i 100ml vand samt 100ml 0,1 M saltsyre

På forhånd, tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2017 af mathon

                    C_7H_{15}COO^-\; +\; H_3O^+\; \rightarrow\; C_7H_{15}COOH\; +\; H_2O
eller
                    C_7H_{15}COONa\; +\; HCl\; \rightarrow\; C_7H_{15}COOH\; +\; NaCl

da
                     n(C_7H_{15}COONa)=\frac{5\; g}{166{,}19\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}030\; mol

                     n(HCl)=\left ( 0{,}100\; L \right )\cdot \left ( 0{,}1\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}01\; mol

Der udfældes derfor C_7H_{15}COOH som er olieagtig og tungtopløselig i vand.


Skriv et svar til: Udfældning af octansyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.